Китай въвежда пилотен имотен данък в някои региони на страната, които ще бъдат определени от държавата, предава CNBC.

Властите започнаха да разпространяват идеята преди около две десетилетия. Имаше опасения, че ще подобна политика ще засегне сериозно търсенето на имоти. Откакто президентът Си Дзинпин изрази подкрепата си за това, идеята набра инерция. Според хора от бранша това ще бъде една от най-сериозните промени в имотните политики на Китай от цяло поколение.

Смята се, че данъкът ще охлади нажеженият имотен пазар, на места, на които цените са скочили с над 2000% от приватизацията на жилищния пазар през 90-те години.

Моментът за въвеждане на подобен пилотен данък обаче е чувствителен. Имотният пазар в Китай показва признаци на стрес, а цените на жилищата започнаха да спадат в десетки градове за първи път от няколко години. Предвижда се схемата да продължи пет години.

Данъкът ще бъде въведен и за жилищни и други нежилищни имоти, за собственици на земя и на имоти, но няма да важи за законно притежавани селски земи с прилежащи жилища към тях.

Нивото на собственост на жилища в Китай е доста голямо. 90% от домакинствата през 2020 година имат поне един имот, по данни на централната банка.

По думите на анализатори пилотната програма ще засегне по-богатите региони в Източен и Южен Китай, например провинциите Джъдзян  и Гуандун.