Местността "Кръстова вада" ще се превърне в новата спалня на София, прогнозира строителният предприемач и изпълнителен директор на BLD Димитър Савов. В последните години в близост до района вече има голям мол, достъп с метро, а се очаква и строежа на небостъргача Paradise Tower, който би трябвало да приюти множество офиси.

Столична община пък вече готви план за строежа на ВиК, училище и детска градина, допълни още Савов. Друг плюс на района, който ще доведе жители, е близостта до планината.

На разговор с медиите Савов разказа още и някои от тенденциите, които компанията му отчита през последните месеци. По думите му все повече се търсят жилища в затворени комплекси и хората са все по-готови да плащат допълнително за услуги. "Искат да бъдат обгрижвани", посочи той. И допълни, че цената на апартамент в затворен комплекс може да достигне до 20% над средната за съотносимо жилище в района.

Основни купувачи стават младите семейства с деца, които търсят жилища с поне две спални. Те плащат своите апартаменти почти наравно със собствени средства или чрез заеми, като тенденцията варира спрямо квартала на София. "В момента капиталът е много евтин и хора с възможности често избират да изтеглят заем", казва Савов.

Изпълнителният директор на BLD разказа и за тенденциите при навлизането на модерни технологии и т.нар. "умни домове". Компанията планира да включи в жилищата си технологии, благодарение на които дистанционно през мобилния телефон могат да бъдат контролирани отоплението и вентилацията, както и осветлението.

По думите му, хората избягват варианта да включват и заключването на вратите чрез мобилен телефон от страх, че технологията може да бъде разбита.