Румънската компания River Development ще вложи 33 млн. евро в изграждането на модерна бизнес сграда на мястото на бившата фабрика Пумак в румънската столица Букурещ.

Компанията, която е част от SEMA Group, е ръководена от бизнесмена Йон Радуля и вече започна работа по първата сграда на The Light: 11-етажна кула, която ще добави 21 000 кв. м офис площи към местния пазар на бизнес имоти.

Тя ще разполага с 300 паркоместа и трябва да бъде завършена в края на 2018 г. "The Light е първата от серия от 3 офис сгради, които ще развием на това място", каза Радуля. Бизнесменът се стреми да развие района, който постепенно привлича инвестиции в недвижими имоти.

Сградата ще е основно с бизнес предназначение, а покривът й ще може да се използва като място за почивка от наемателите. Има вариант там да бъде създаден и скай бар.

The Light ще бъде масочена към компании, които са активни в областта на технологиите. Те се съсредоточават върху научноизследователската дейност, като наемат млади хора, които иначе биха заминали да работят в чужбина.

Следващата фаза на проекта ще включва изграждането на жилищни площи, които ще бъдат разположени между офис сградите и Политехническия университет.

Бившите фабрики Пумак, разположени на площ от 70 декара, са разрушени през 2009 г. По времето на комунизма там се произвеждат пиротехнически материали и резервни части за строителната индустрия.

Така ще изглежда завършеният SEMA Parc

Източник: semacity.ro

Така ще изглежда завършеният SEMA Parc

Строителната компания, която изгради SEMA Parc в западната част на Букурещ, работи и върху изграждането на 26 000 кв. м. офис площи в рамките на едноименния проект.

До края на годината трябва да е завършена третата сграда на SEMA Parc, която да предостави 14 500 кв. м отдаваема за офиси площ. От 2009 г. насам компанията е построила 60 000 кв. м офис площи клас А и планира да изгради още 47 000 кв. м до края на 2019 г.

Campus 6

Източник: Skanska

Campus 6

Друга строителна компания - Skanska работи върху строежа на офис сграда, за почти 38 млн. евро, наречена Campus 6, която се намира наблизо. Компанията купи парцела, върху който строи, именно от Радуля.

Добрите транспортни връзки и близостта до Политехническия университет са смятани от разработчиците като някои от основните причини, които движат проектите в този район.