Стабилен, устойчив, активен и динамичен - с това се характеризира пазарът на жилища през 2023 година у нас в големите градове. Ръст на цените на жилищата се отчита на по-големите пазари като в София той е 10%, във Варна с 6% през 2023 година на годишна база. Пловдив обаче е първенец с 18% ръст през миналата година, спрямо 2022-а на годишна база. Това заяви изпълнителният директор на агенцията за недвижими имоти Имотека Явор Пейчев. 

Според Пейчев, въпреки се в статистиката се отчита спад на сделките, спад на цените няма поради няколко причини, а именно достъпните пари, повишаването на доходите, предвижданията за приемане на еврото и влизането ни в Шенген. Тези фактори карат хората да инвестират в повече от един имот.

По думите му ако има отлив на купувачи, той е породен от несигурността от това дали ще се повишават лихвите.

В Пловдив новото строителство е фокусирано предимно в кварталите "Христо Смирненски", "Кючук Париж", Център. На по-престижните локации голяма част от сградите се продават още преди Акт 14. Това означава цени от порядъка на 1100 евро на кв.м., заявява Ивайло Муцанкиев, директор "Ново строителство" в Имотека.

В Пловдив също така пазарът на къщи е най-изявен. Основните купувачи са семейства с деца, търсещи къща с 3-4 спални, голям двор и близост до града. Пазарът в селата около града е много активен, отчитат от агенцията. В тях има вече изградена канализация, улици и частни детски градини, паркове, както и бърз достъп с автомобил до центъра на града. Най-търсени са имоти в села като Белащица, Марково, Първенец.

Ново строителство - очертаващ се тренд и през тази година

Експертите от Имотека заявяват, че новото строителство продължава да се търси, заради разнообразието в цените и гъвкавите схеми за плащане (30% при договаряне и 70% след това се например се приема много добре от купувачите). В момента, според тях на пазара има микс от нови проекти и всякакъв избор на жилища.

Водещият фактор за покупка на жилище е желанието за живот в по-голям имот, което се запази и след пандемията. Интересът се измества към жилища с 3-4 стаи. От пазара вече изчезват едностайните апартаменти. Търсени са и имоти, които преди няколко години бяха нежелани - като партерни с градина или на последния етаж с тераса.

"Новото строителство е предпочитано както от инвестиционно настроените клиенти, така и от тези, които искат да купят на по-изгодни цени и имат възможност да изчакат. Съществено предимство за тези хора е и това, че могат да изберат разпределението, етажа и изложението на жилището си, както и да се спрат на малък или голям проект според нуждите на домакинството си", коментира Муцанкиев.

По думите му от там идва и парадоксът, че най-нежеланите жилища е една сграда се продават на най-високите цени, защото остават и се продават на по-късен етап. 

Търсене

Според Пейчев в периода октомври-декември 2023 година на всеки 100 новоизлизащи оферти на пазара са се падали по 130 купувачи. Това е раздвижване спрямо края на 2022 година и началото на 2023 година, когато съотношението е 1:1.

Все по-забелязваща се тенденция е навлизането на поколението Z на пазара на имоти, което се очертава и като двигател на ръста на ипотечните кредити.

Двустайните и тристайните апартаменти продължават да са ключови на пазара, следвани от многостайните и къщите. Като цяло на пазара инвестиционните покупки представляват малко под 20% от всички през 2023 година.

Средната отстъпка от цената е в рамката от 5-10 хиляди евро. Все по-малки обаче стават те като брой и като размер. 

София

"София продължава да е притегателен център за българите от останалите населени места. Наблюдаваме миграция към столицата от Велико Търново, Хасково, Стара Загора, Благоевград, Пловдив, Плевен", коментира Явор Пейчев. 

Най-предпочитани за купувачите квартали са "Лозенец", "Младост", "Манастирски Ливади", "Малинова долина", Кръстова вада" и "Овча Купел". Водещо е наличието на метро или друг удобен транспорт. Очаква се новите линии на метрото да раздвижат сделките в "Слатина" и "Гео Милев".

В София най-изгодните сделки в момента се сключват в начален етап на строителство, тъй като тогава изборът е най-богат.

Снимка 651687

По отношение на пазара на наеми в София се отчита повишение на цените и на търсенето. През януари 2023-а година средната цена за наем на 3-стаен в столицата е 1100 лева месечно, а през декември вече е 1300 лева. При двустайните жилища картината е идентична - ако през януари средният наем е 760 лева, то през декември той вече е около 900 лева.

Не стихва интересът за покупка на къщи около София - той се концентрира на 20-30 км. на юг или север от града. Купувачите на този пазар са семейства, които искат двор от минимум 500 кв.м.

Варна

Предлагането на ново строителство във Варна е концентрирано основно в кварталите "Младост", "Възраждане", "Владиславово". Продажбите са основно на зелено, заради по-ниските цени и по-големия избор. Около половината от покупките на жилища в морската ни столица се правят с инвестиционна цел, отчитат от Имотека. Двустайните са най-желаният тип апартамент, но тенденцията за интерес към първи и последен етаж не е валидна за Варна - купувачите са по-консервативни. Цените на зелено са около 1 200 евро на кв.м.

Интересно е да се отбележи, че възвръщаемостта от наем във Варна е по-висок от този в столицата и Пловдив. Ако в София и Пловдив той е 3,8%, в морската столица е над 5%.