Повече от 120 делегати от 39 държави се събраха днес на откриването на Европейския конгрес на Международната федерация за недвижими имоти и 12-ата Конференция на Централноевропейската мрежа на Асоциациите за недвижими имоти.

"София стана европейска столица на недвижимите имоти благодарение на факта, че България хармонизира законодателството си в това отношение с европейското и така създаде сигурна и атрактивна среда за чуждестранните инвеститори", заяви Орлин Владиков председател на Националното сдружение за недвижими имоти, цитиран от Insurance.bg.

В краткосрочен план очакванията на специалистите са, че страната ни ще се развива основно в посока на жилищното и офис строителство.

Отлични са перспективите на България и в областта на балнеоложкия туризъм, тъй като 70% от минералните извори в Европа се намират на наша територия. 

Индустриалната собственост също ще се развива бурно през следващите няколко години, тъй като страната ни има благоприятно географско положние в близост до големите руски, украински и северноафрикански пазари.

Очаква се западноевропейските държави да изнесат насам голяма част от производството си, поради което на пазара на недвижими имоти се появява нова тенденция - търсене на големи терени за строителството на заводи и складове.

По официални данни, обемът на сделките с недвижими имоти за миналата година възлиза на 4,5 млрд. евро, но от Сдружението за недвижими имоти твърдят, че сумата е доста по-голяма - около 8,5 млрд. евро, съобщават от медията.

Най-голям е обемът на продажбите на жилищни имоти на физически лица - около 65% от сделките.