Все още търсенето на пазара на имоти у нас е по-голямо от предлагането и към момента новото строителство не може да компенсира тази разлика. На такова мнение е изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова.

"Настоящата 2018 година ще бъде много подобна на 2017 година, когато търсенето значително нарасна и изпревари предлагането", коментира тя в ефира на Bloomberg TV България.

"Имаме едно наваксване на предлагането от страна на новото строителство. Но все още има една голяма група купувачи, които са на пазара и които не са задоволили потребността си да закупят имот или да инвестират", смята експертът.

По думите на Стойкова предстоят нови много динамични месеци за пазара на имоти в страната. Също така тя потвърждава, че за разлика от бума между 2006 и 2008 година сега активността идва от вътрешното търсене. То от своя страна е стимулирано от икономическия подем, ръста на доходите и достъпното банково финансиране.

"В момента нямаме инвестиции от чужбина, т.е. нямаме това, което го имаше през 2006 - 2008 година - едни спекулативни очаквания, едно наливане на пари в недвижими имоти от страна на чуждестранни граждани и инвестиции. В случая цените тук се движат по-плавно от тогава", твърди Полина Стойкова.

Тя припомня, че през този период ръстовете в стойността на жилищата на тримесечна база бяха в порядъка на 30 до 50% в София. "В момента пазарът се движи с едни темпове около 10 на сто", допълва тя.