Телефонната палата, която се намира в идеалния център на София, става хотел. Главният архитект на София Здравко Здравков е издал виза за проектиране за преустройството на сградата на ул. "Гурко" в хотел според регистъра на Направление "Архитектура и градоустройство".

По същество издадената виза дава възможност на собственика на Телефонната палата да преустрои подпокривното пространство и да го превърне в мансарден етаж с "използваема тераса".

В продължение на няколко години палатата беше собственост на компания на бизнесмена Васил Божков. Той я купи от "Виваком" през 2017 година за 34 милиона лева. По това време компанията му получи разрешение за превръщането й в музей, в който да бъде изложена колекцията на бизнесмена от антични предмети.

През 2020 година хазартната компания на бизнесмена собственик на сградата обяви фалит, след като държавата ѝ отне лиценза за лотарийни игри заради неплатени 700 млн. лева данъци. Колекцията от антики също му беше отнета.

Пощенската палата във Варна става хотел

Пощенската палата във Варна става хотел

Компанията на съпругата на Веселин Марешки "Варнафарма" с втори опит да промени статута на сградата

По-рано тази година стана ясно, че обявената в несъстоятелност фирма на Божков е продала актива й на компания на бизнесмена на Георги Папазки, който е един от собствениците на хазартната "Уинбет". Следката е била на стойност 22 милиона лева.

Това не първият път, когато се заговаря за превръщането на емблематичната за София сграда в хотел. През 2013 година отново се появиха слухове за продажбата на сградата, като тогава се очакваше тя да се превърне именно в хотел. Тогавашната очаквана цена беше около 20 милиона евро.

Историята помни и провалени сделки за продажба на Телефонната палата. Още през 2008 година собственикът тогава "Българска телекомуникационна компания" ЕАД пусна за продажба имота. Тогавашният партньор в търсенето на купувач имаше ценови диапазон между 16,8 и 22 милиона евро. Купувач се намери - ирландската West Incorporated, която предложи 22,5 милиона евро, но парите така и не дойдоха и сделката пропадна.

Телефонната палата е издигната през 1949 г. по проект на архитектите Станчо Белковски и Борис Йолов. Общата площ на шестетажната сграда е 17 401 кв.м.