Построената през 30-те години на миналия век Пощенска палата във Варна скоро може да се превърне в хотел.

Компанията "Варнафарма" ЕООД, чийто управител е съпругата на лидера на "Воля" Веселин Марешки Светлана, е получила разрешение от архитектурната дирекция към Община Варна за преустройство и промяна на предназначението на сградата.

От документа става ясно, че част от Пощенската палата, намираща се на булевард "Съборни" в морската ни столица, ще бъде превърната в хотел с жилищна част след реновирането. Това не е първият път, в който "Варнафарма" прави такъв опит.

Преди две години компанията на Светлана Марешка отново представи инвестиционен проект за промяна на статута на емблематичната сграда във Варна.

От 2010 година тя е собственост на "Варнафарма". Тогава дружеството я купи от предишния собственик БТК срещу 16 милиона лева. След сделката БТК запази собствеността само върху част от първия етаж на сградата.

Първоначално идеята на семейство Марешки беше Пощенската палата да бъде превърната в медицински център.

Пощенската палата във Варна е построена между 1930 и 1935 година по проект на архитект Ангел Момов. Първоначално тя е разположена на два етажа на обща площ от 1800 квадратни метра. През 1967 година пощата е надстроена.

Сградата на пощата се намира в историческия център на морския град в близост до катедралата "Успение Богородично".

Тя е известна със своите богато украсени стени и тавани, на които могат да бъдат видени берелефи с различни сцени от новата историята на България. В създаването на украсата участва скулпторът Михайло Парасчук, който е завършил в Париж и е бил ученик на Огюст Роден.