Цените на жилищните имоти в Германия са спаднали с 8,4% през 2023 г. спрямо година по-рано. Това показват последни данни от тази седмица. През последните месеци сектора на недвижимите имоти в най-голямата икономика в Европа е в упадък.

Спадът на цените на жилищата е най-големият, откакто германската статистическа служба следи данните през 2000 г. Нещо по-повече - може да с е твърди, че това е най-голямата имотна криза в страната от десетилетия. Това беше и първият годишен спад от 2007 г.

В продължение на години секторът на имотите в Германия и в други големи икономики в Европа процъфтява. Причината бяха ниските лихвените проценти и голямото търсене. Но рязкото покачване на лихвите и разходите по кредитите сложи край на тази ера, а това тласна и много строителни предприемачи към неплатежоспособност. Банковото финансиране пресъхна и сделките се замразиха.

Цените на търговските имоти в Германия отбелязаха най-големия си спад в историята

Цените на търговските имоти в Германия отбелязаха най-големия си спад в историята

От пика им през второто тримесечие 2022-а година досега

За четвъртото тримесечие цените на жилищата са спаднали със 7,1% спрямо година по-рано. Това беше петото поредно тримесечие на спад, но не толкова рязък като спада от 10,1% през третото тримесечие.

Според скорошен анализ на IfW последният път, когато е наблюдаван значителен спад като този, е бил в средата на 90-те години. Продажните цени бяха с подобен спад тогава (най-вече за апартаментите), но отне около 10 години, за да се случи подобно нещо, смятат авторите на доклада.

В анализа са включени общо 19 германски града, като цените падат особено рязко в Кьолн и Щутгарт, всеки с по 3,6%, в сравнение с предходното тримесечие.

Цените в Берлин (-0,4%), Франкфурт (-0,2%) и Хамбург (+0,2%) се задържаха, докато цената на къщи в Кемниц (-3,5%), Висбаден (-3,9%) а Карлсруе (-3,9%) падна.

По данни от края на миналата година пък новите поръчки в германската строителна индустрия са намалели със 7,4% през ноември на месечна база. Това се смята за поредният лош знак за затруднения имотен сектор в страната. Германия страда от най-тежката си криза в сектора от десетилетия насам.

Прогнозите на икономистите са за трудна 2024 г., а регулаторите отправят предупреждения за здравето на сектора на имотите.