Имотните пазари по света реагираха по различен начин на пандемията от коронавирус. Но какво се случва с цените на луксозните жилища на ключовите европейски пазари? Докато на места като Сингапур, Ню Йорк, Банкок и Хонконг цените на жилищата паднаха значително - между 5-6% през октомври на годишна база, то на някои имотни пазари в Европа цените летят нагоре.

Защо?

В епоха на несигурност купувачите гледат по-благосклонно към луксозните жилища, отразявайки това, което видяхме през 2008 г. С колебливостта около Брекзит, надвисналите потенциални големи промени след президентски избори в Америка, пандемията удряща Европа и САЩ, на имотите се гледа като на убежище и този вид актив излиза на преден план, се казва в доклад на консултантската компания Knight Frank.

Цюрих е градът в Европа, който бележи най-голям растеж на цените на първокласните имоти. През октомври цените са се покачили със над 7 на сто на годишна база. Неотдавана Deutsche Welle писа, че в Европа съществува голям риск от балон. Именно Цюрих е сред посочените градове, за които важи това предупреждения, наред с Мюнхен, Варшава.

Женева също не е изключение когато става въпрос за балон - и там цените на луксозните имоти летят нагоре. 6% е ръстът през октомври на годишна база, според индекса на Knight Frank.

Стокхолм, Единбург и Франкфурт също попадат в топ десет на европейските градове с най-сериозен ръст при цените на първокласните имоти. Повишението е съответно с 4,6% за шведската столица, 4 на сто в Единбург и 3,8% повишение за германския за посочения период.

По-незначително увеличение има във Виена, Берлин, Париж и Букурещ - между 0,1-1,6%.

8 града в Европа, подходящи за инвестиция в имоти сега

8 града в Европа, подходящи за инвестиция в имоти сега

Списъкът е подбран от дългогодишен инвеститор в недвижимите имоти

Къде има спадове в цената?

Четири европейски града, които са включени в класацията отбелязват спад в цените на луксозни имоти. Това са Монако (-3,3% спад), Мадрид (-3,5%) и Дъблин (-4,1%), Лондон (-4,5%).

Някои успяват да се възползват от спада в цените. Новозараждаща се тенденция например е това, че богатите французи се превръщат в най-големите чуждестранни купувачи на жилища в най-богатите квартали на Лондон, по данни на Knight Frank.

Френските купувачи са с дял от 11% от продажбите на луксозни жилища на чужденци в британската столица до септември. Това е скок спрямо 2% през същия период на 2019 г.