Монако е една от любимите дестинации на богатите европейци. Интересът към луксозните имения там обаче е толкова голям, че те не стигат за всички желаещи.

Заради компании в строителната индустрия са решили да инвестират 1,2 милиарда паунда или 1,6 милиарда долара в мащабен проект за изграждането на нови къщи, апартаменти и казина в малката държава в нов квартал, наречен Портие, съобщава Business Insider, позовавайки се на Guardian.

Толкова огромно вложение би било немислимо и абсурдно във финансов смисъл за други места на Стария континент, но в европейския град-държава цените на имотите са много високи, заради хиперинфлацията, а търсенето също е сериозно.

От имотната агенция Knight Frank изчисляват, че цените на жилищата в Монако са едни от най-високите в света със средно ниво от 47 хиляди паунда или 53 хиляди евро на квадратен метър до 89 хиляди паунда или 100 хиляди евро за най-престижните райони.

След като властите там вече са одобриха изграждането на Портие очакванията са луксозните имоти там да се продават дори за над 100 хиляди евро на квадрат.

От Knight Frank изчисляват, че до 2026 година Монако ще стане дом на 16 100 милионера и на 1450 ултрабогати хора със състояние над 30 милиона долара. В момента населението на държавата е едва 37 550 души, но 35% от тях имат в сметката си минимум 1 милион долара.