Внезапният обрат на жилищния пазар в САЩ срина търсенето и тласка цените надолу-толкова надолу, че се връща на нивата от 2009 г. насам.

Средната цена на апартаменти в 20-те големи американски града през август е спаднал с 1,3% на месечна база, най-много от март 2009 г., според индекса S&P CoreLogic Case-Shiller. Това е вторият пореден месец на спад, пише Bloomberg.

Жилищният пазар започна да се срива, след като Фед повиши лихвените проценти в отговор на най-горещата инфлация от десетилетия. Дори със забавянето обаче, цените остават високи в много градове, ако погледне мсравннеието с минлата година. В съчетание с лихвите по ипотечните кредити, които се доближават до 7%, много потенциални купувачи бяха отхвърлени, докато някои продавачи се оттеглиха.

"Като се имат предвид продължаващите тенденции за предизвикателна макроикономическа среда, цените на жилищата може да продължат да се забавят", смята Крейг Лазара, управляващ директор на S&P Dow Jones Indices.

Няколко жилищни пазари, които се пропукаха след вдигането на лихвите

Няколко жилищни пазари, които се пропукаха след вдигането на лихвите

Някои големи пазари вече стават свидетели на спад в цените на имотите

Въпреки че цените все още растат от година на година, те се забавят с рекордно темпо. Градовете на Западното крайбрежие са сред най-тежко засегнатите от охлаждането на недвижимите имоти, като една от причините е проблемите с достъпността, които се засилиха през последните месеци с по-високи нива. На месечна база жените на имотите в градовете на западното крайбрежие, като Сан Франциско, Сиатъл и Сан Диего, паднаха най-много.

Промените на пазара намалиха бума в продажбите по време на пандемията- продажбите на съществуващи жилища са намалели за осми пореден месец през септември, според данни на Националната асоциация на брокерите, докато строителството на нови жилища също е намаляло през септември, според последните правителствени данни.

"С настъпването на по-студените месеци от годината можем да очакваме по-нататъшни спадове в продажбите на жилища и продължаваща низходяща корекция на цените", каза Джордж Ратиу, мениджър икономически изследвания в Realtor.com.

Строителите също са засегнати от внезапното забавяне на пазара. PulteGroup. обяви, че анулираните сделки са скочили, а поръчките през третото тримесечие са се сринали, тъй като търсенето е спаднало.