Жилищният бум в Германия приключи. Цените на жилищните имоти паднаха за първи път от над десетилетие. Спадът в цените на жилищата подчертава колко се е променила ситуацията на германския пазар на недвижими имоти, откакто миналата година Европейската централна банка предприе политика на обръщане на десетилетие на ниски и дори отрицателни лихвени проценти.

Този ход удвои или дори утрои цената на ипотечните кредити и много потенциални купувачи бяха "изхвърлени" от някога нажежения пазар на жилища, пише Bloomberg.

Намалява интересът към нови заеми. Броят на новите ипотечни заеми в Германия е спаднал с 30% след решението през юли миналата година да се повишат лихвените проценти за първи път от 2011 г., според данни на ЕЦБ. Оттогава централната банка увеличи лихвите още три пъти преди лятото.

Пазарът на жилища в Германия е изправен пред сериозен спад в цените

Пазарът на жилища в икономика №1 в ЕС е изправен пред сериозен спад в цените- до 25%

Имотният пазар там вече започна да се охлажда

Промяната в състоянието се отразява и в германския индекс за финансиране на недвижими имоти, който падна през декември до най-ниското си ниво от началото на воденето на данните през 2011 г.

По данни на компанията за частно кредитиране Interhyp 10-годишният фиксиран лихвен процент се повиши от 1% до 3,9% от началото на годината, според данни на. Обикновено това води до охлаждане на търсенето, защото все по-малко хора могат да си позволят да вземат заеми.

Цените вече са се понижили с около 5% по данни на Deutsche Bank от март досега и ще паднат с 20% - 25% от пика си, според прогнози на макроикономическия анализатор Йохен Моберт.