Германският жилищен пазар e силен от десетилетия насам, но е изправен пред сериозен спад в цените през следващите няколко години, смятат анализатори.

Лихвите по ипотечните кредити скочиха. 10-годишният фиксиран лихвен процент се повиши от 1% до 3,9% от началото на годината, според данни на компанията за частно кредитиране Interhyp. Обикновено това води до охлаждане на търсенето, защото все по-малко хора могат да си позволят да вземат заеми, пише CNBC.

Пазарът на жилищата вече започна да се охлажда. Цените вече са се понижили с около 5% по данни на Deutsche Bank от март досега и ще паднат с 20% - 25% от пика си, според прогнози на макроикономическия анализатор Йохен Моберт.

Потъващият пазар на жилища в Швеция  е предупреждение за света

Потъващият пазар на жилища в тази скандинавска страна е предупреждение за света

Пазарите на жилища по целия свят се охлаждат, но цените не падат навсякъде

Доходите от наеми са приоритет за германските инвеститори. Около 5 милиона души в Германия получават приходи от наеми, според Института за икономически изследвания в Кьолн. Това е страната, която има втория най-нисък дял на собственици на жилища от всички страни от ОИСР според Бундесбанк.

Въпреки че Deutsche Bank няма конкретни данни кога ще бъде достигнато дъното, според Моберт няма да е изненада, ако това се случи през следващите шест месеца.

"Вече имаше доста сериозни спадове на цените през юни и юли. През август, септември и октомври спадовете на цените бяха под 1%."

Според главния икономист в Berenberg Холгер Шмидинг цените на жилищата ще паднат с "поне 5%, дори и малко повече" през следващата година.

"Ако няма енергийна криза и рецесия, цените ще се повишат. Сега сме ситуация, в която сме изправени пред много драматична корекция на условията", коментира Майкъл Фойхтлендер от Кьолнския институт за икономически изследвания пред CNBC.

Интересен факт е, че доклад на UBS наскоро посочи два германски града (Франкфурт и Мюнхен) в челната петица на своя индекс за глобален балон на недвижимите имоти за 2022 г. като местоположения с "изразени характеристики на балон".

Според UBS може да се говори за "балон", когато има сериозно разминаване в растежа на цените на жилищата от местните доходи и наеми и дисбаланси в местната икономика, включително прекомерно кредитиране и строителна дейност.

Връщане в 2009-а: един от най-големите имотни пазари в света потъва

Връщане в 2009-а: един от най-големите имотни пазари в света потъва

Жилищният пазар започна да се срива, след като Фед повиши лихвените проценти

Ситуацията в Германия "няма да бъде типично спукване на балон, както във финансовата криза. По-скоро ще бъде корекция", казва стратегът по недвижими имоти на UBS Томас Верагут пред CNBC.

"Пукането на балон би значело над 15% намаление на цените и това би било много, много лош и рисков сценарий", добавя той.

Но не всички финансови институции са съгласни, че пазарът на имоти в Германия ще потъне. "Наистина има забавяне на ръста на цените на жилищните имоти, но е толкова сериозни", коментира вицепрезидентът на Bundesbank Клаудия Бух, цитирана от CNBC.

И анализаторите от S&P Global не са съгласни с тезата за "сериозен спад" на пазара. "Вероятно ще трябва да преразгледаме прогнозите за цените на жилища е Германия за тази година. Все още имаме много силно търсене" смята Силвен Бройер, главен икономист за EMEA в S&P Global Ratings.

По данни на Асоциацията на германските банки Pfandbrief от последното тримесечие, цените са се повишили с 6,1% в сравнение с предходното тримесечие. Тя използва информация от повече от 700 банки, за да изготви своя индекс на цените на имотите.

Пазарът на труда

Заетостта в Германия е на рекордно високо ниво, но тъй като страната вероятно ще изпадне в рецесия през следващите месеци, това може да промени ситуацията

Движенията на пазара на труда ще определят как ще се промени пазарът на имоти, според някои анализатори. "Ако пазарът на труда се окаже устойчив на рецесията, това е положителна новина за жилищния пазар", каза Бройър.