Спадът на цените на жилищата в Швеция продължава и през октомври. Скандинавската страна е в период на най-сериозния спад на цените на жилищата от три десетилетия, което показва какво може да предстои за много други развити икономики в световен мащаб.

Цените се понижиха за седми пореден месец, на фона на затрудненията на домакинствата, заради нарастващите разходи за живот. Спадът е необичаен в страна, където корекциите на цените са почти незначителни и краткотрайни, а много млади купувачи на жилища никога не са преживявали срив на жилищния пазар.

В Швеция се отбеляза спад на цените на жилищата с около 14% от пика им по-рано през тази година, според частната компания от сектора Valueguard, цитирана от Bloomberg. През октомври индексът на цените на жилищата HOX в Швеция се понижи с 3% спрямо предходния месец, което е най-големият спад от юни.

Пазарите на жилища по целия свят се охлаждат, има по-малко сделки, но когато говорим за спадовете на цените, те все още не са започнали в редица страни. Цените на жилищата в Канада потънаха с 10% от пика си насам. Спадове от 20% се прогнозират за страни като САЩ, Обединеното кралство и Нова Зеландия.

Спадове на цените в Щвеция са най-вече при еднофамилни къщи, които са особено уязвими, тъй като цената на електроенергията скача. Доклад, публикуван миналата седмица от брокерската организация Maklarstatistik, показа, че спадът на цените е два пъти по-голям в южните зони, които страдат от дефицит, отколкото в северния край на страната, където има на изобилие от водноелектрическа енергия.

Според очакванията на експертите спадът може да продължи, а огромните печалби в цените на жилищата, достигнати по време на пандемията, могат да бъдат изтрити до началото на следващата година.

Връщане в 2009-а: един от най-големите имотни пазари в света потъва

Връщане в 2009-а: един от най-големите имотни пазари в света потъва

Жилищният пазар започна да се срива, след като Фед повиши лихвените проценти

Данните идват, когато шведската централна банка се готви да обяви следващия си ход в битката за справяне с растящата инфлация. Очаква се банката да повиши основния си лихвен процент със 75 базисни пункта на среща на 23 ноември. Riksbank ще съобщи решението си на 24 ноември.

"Темпът на спада на жилищния пазар трябва да бъде причина за безпокойство за Riksbank", коментира анализаторът на Nordea Bank Abp Густав Хелгесон, цитиран от Bloomberg. "Не очаквам цифрите за ръста на цените на жилищата да повлияят на предстоящото решение за лихвените проценти в четвъртък, но продължаващите бързи спадове може да накарат Riksbank да намали темпа на растеж на лихвите през следващата година."

Riksbank посочи сектора на имотите като най-голямата заплаха за финансовата стабилност на Швеция и призова банките да бъдат предпазливи.