Не е нужно да сте експерт, за да управлявате парите си добре. Дори и няколко малки промени в начина, по който спестявате, харчите и инвестирате може да ви помогнат да натрупате богатство, пише CNBC. Ето няколко съвета:

Започнете да инвестирате преди 30-тата си годишнина, ако можете

Колко по-рано започнете да спестявате и инвестирате, толкова по-голямо ще е богатството ви. Експертът Сюз Орман посочва, че трябва да започнете да инвестирате още преди да сте навършили 30-годишна възраст. Това е така, тъй като колкото повече време минава, толкова повече пари се натрупват.Например, ако започнете на 25-годишна възраст и влагате по 100 долара с годишна възвръщаемост 12 процента, на 65 г. ще имате над 1 милион долара. Ако започнете да го правите, когато сте на 35 г., ще се натрупат едва 300 000 - т.е. тези 10 години ще ви струват 700 000 долара.

Разбира се, 12 процента възвръщаемост е по-трудно постижима, но каквато и да е тя, този съвет е валиден.

Не се фокусирайте твърде много върху спестяването

Ако само спестявате, но не инвестирате, в дългосрочен план ще губите пари, казва Дейниъл Таун. Причината, разбира се, се крие в инфлацията, която намалява покупателната способност на парите с времето. 20 лева винаги ще са 20 лева, но ще може да си купите по-малко с тях.

Ако преди 50 години сте скрили 1 000 долара под матрака, днес те ще "струват" едва 137,45, ако вземем предвид покачването на цените в САЩ.

Но ако бяха инвестирани при 6 процента годишна възвръщаемост, те щяха да бъдат 20 000 днес.

Нужно е да имате скътани средства, които да покрият обичайните ви разходи за шест месеца напред. Останалите трябва да работят за вас.

Когато пазарът потъва, стой спокойни

Капиталовите пазари имаха волатилна година през 2018. Но за средния човек промените на пазара, дори и по-драматичните, не трябва да създават паника.

Най-добрият вариант, казва легендарният инвеститори Уорън Бъфет, е да не обръщате внимание. И дори, ако можете, в период на разпродажби, да купувате акции от компаниите, за които вярвате, че са добри и ще продължат да се развиват стабилно.