През ноември са едни от най-очакваните събития за пазаруване през годината: Черния петък и Кибер понеделника (2-ри декември), който е ориентиран повече към намаленията и разпродажбите в онлайн магазините на търговците и е популярен предимно в САЩ.

Oчаква се американците да похарчат до 1300 долара за празниците тази година, според проучването на PwC за 2019 г. Holiday Outlook. И докато магазините са готови да предлагат страхотни отстъпки и промоции през уикенда след Деня на благодарността, пазаруването през тези дни може да бъде крайно изтощително и да се окаже неочаквано скъпо, когато сумираме всички вещи, които сме си купили.

"Планирането и подготовката са ключовите съставки за успешния сезон на пазаруване, казва Сара Скирбол, експерт по пазаруването и маркетинговите тенденции към RetailMeNot.

За да се подготвите по-добре, от CNBC представят 5 съвета от експерти, които ще помогнат за спестяването на време и пари, докато пазарувате по време на Черния петък.

1. Не се ограничавайте само да пазарувате онлайн или във физическите магазини

"Едно погрешно схващане за големите намаления при пазаруването на дребно е, че можете да купувате само в магазините по време на Черен петък, а за Кибер Понеделника, че можете да пазарувате само онлайн, за да получите най-добрите оферти", казва Скирбол пред CNBC.

В исторически план ние смятаме Черния петък за деня, в който трябва да сте в магазина в 6:00 ч. сутринта и да тръпнете в очакване за отварянето на вратите. "Това наистина вече не е така", казва тя. Може да се доберете до страхотни оферти просто лежейки от дивана си. Но е добре да си направите справка, както на място в магазините (като там е добре да имате предвид, че пазаруването може да ви отнеме доста повече време и енергия от обикновено), така и онлайн, за да сте сигурни, че сте избрали най-добрата оферта.

2. Направете си проучване

"Понякога може да е наистина трудно да разберете дали сделката, която правите е най-добрата", казва Скирбол. Най-добре е да си свършите домашната работа като предварително прегледате рекламите свързани с Черния петък и да сравните съответните промоции. Например, ако имате списък с артикули, които искате да купите, можете да направите някои изследвания онлайн. Можете дори да отидете да пазарувате и да разгледате това, което искате да купите и просто да следите цената му няколко седмици. Има и много места, които предлагат допълнителни стимули, за да пазарувате при тях. Затова ги търсете и направете покупката си там.

3. Нарочно изоставяйте количката си за пазаруване в сайтовете

Когато пазарувате онлайн и не откривате никакви отстъпки, може да е добре да затворите браузъра си и без да купувате нищо да изчакате няколко часа. С други думи - да изоставите количката си. След час, два, а понякога и 24 часа може да получите имейл от магазина с тема: "Забелязахме, че сте оставили няколко неща в количката си. Ето купон с 10% отстъпка, за да ви помогнем да завършите поръчката си".

Когато става въпрос за използването на подхода "изостави количката" по време на продажбите на Черен петък и Кибер понеделник, не забравяйте да следите кога приключва периодът на промоция. Ако не сте получили допълнителни купони по имейл и разпродажбата е на път да приключи, може да искате да разгледате други магазини или просто да купите продукта на първоначално предлаганата цена.

4. Следвайте любимите си марки в социалните медии

"В Twitter, Facebook и Instagram може да намерите специални промо кодове за продажби", казва Скирбол. И понякога, особено около седмицата на Черния петък се появяват специални отстъпки за ограничен период от време (doorbuster codes). Това са промоции, които обещават допълнителни отстъпки, например 30%, ако пазарувате между часовете от 6:00 до 9:00. "Обърнете внимание на социалните медии, тъй като това е мястото, където търговците наистина възнаграждават най-лоялната си фен база", съветва Скирбол.

5. Пазарувайте и след като приключи разпродажбата

Само около една трета от американците планират да пазаруват по време на Черния петък, сочи доклада на PwC. Всъщност над половината казват, че ще изчакат до седмицата след Черния петък, за да завършат празничния си пазар.

Може да успеете да намерите по-добри оферти за определени артикули след края на Черния петък. Например Скирбол препоръчва да се избягва купуването на фитнес уреди или спално бельо до януари, понеже това е времето, когато тези продукти имат по-големи отстъпки.

През последните няколко години Amazon въведе "Amazon 12 Days of Deals" (12 дни за оферти), започващи от Кибер понеделника и предлагащи ежедневно отстъпки. Компанията Pattern, която следи тенденциите в електронната търговия, установява, че най-ниските цени на продуктите, продавани от Amazon през пазарния сезон 2018 г., са настъпили през декември и обикновено са също толкова добри, колкото тези по време на Черния петък. Това сочи техен анализ, който изследва повече от 2000 продукта в 26 категории на Amazon.

Разбира се, тези оферти може да не са толкова широко разпространени или толкова добре рекламирани като отстъпките за Черния петък или Кибер понеделник, а някои може да се появят след празниците. Но ако искате да купите нещо специално за себе си, не се страхувайте да пазарувате след Черния петък.