Министерството на икономиката и индустрията инициира инициатива "Достъпно за вас", съобщиха от ведомството. Тя има за цел да се предложи достъпни цени за потребителите на продуктите от първа необходимост. Това обяви министърът на икономиката Богдан Богданов.

По думите му идеята, която предстои да бъде обсъдена с бизнеса на среща утре в министерството, е всяка седмица търговските вериги, които решат да се включат, да предлагат храни на възможно най-ниската за тях цена от няколко основни групи.

Тези стоки включват пресни плодове и зеленчуци, мазнини, млечни и месни продукти и други, които са основни за малката "потребителска кошница". В инициативата могат да се включат и магазини, които продават и нехранителни продукти.

"Като привърженик на пазарната икономика и свободната конкуренция, инициативата е на принципа на доброволното партньорство и синхрон между държавата и бизнеса", изтъкна министърът.

Богданов посочи, че се планира кампанията да стартира през ноември. "Идеята е търговските вериги да поставят своеобразно информационно табло с най-добрата за потребителите цена, на която могат да се предложат някои от продуктите от дадена стокова група.

По неговите думи кампанията няма задължителен характер и няма да бъдат налагани административни ограничения, напротив - ще бъде отворена възможност за конкуренция и за повишаване информираността на българските потребители.

Министърът призова търговските вериги да работят по-тясно и с производителите. Той акцентира, че инициативата не трябва да става за сметка на производители или дистрибутори на по-ниско ниво от веригата за доставки.

По тази причина ведомството ще предложи на желаещите да се включат в инициативата да се съобразят с механизма Green paper на ЕК за най-добри практики между търговците във веригата на доставките, където основно се визират хранителните продукти.

За да бъдат информирани повече потребителите, Министерството на икономиката предлага продуктовата "кошница" за съответната седмица да се включи в брошурите на веригите, включително и в дигиталните им издания.

Богданов обяви още, че от страна на Министерството на икономиката ще бъде предложен конкретен базов механизъм, който ще послужи за основна рамка, с която всеки който реши да се включи в инициативата, следва да се съобрази.

5000 стоки с таван на цените във Франция

5000 стоки с таван на цените във Франция

Финансовият министър Бруно льо Мер остро критикува Nestle, PepsiCo и Unilever