Броят на стоките във френските супермаркети с таван на цените ще скочи двойно до 5000, обяви финансовият министър на страната Бруно льо Мер на фона на пореден месец с двуцифрена инфлация на цените на храните, съобщава CNN.

Контекст: Франция се бори с рязкото поскъпване на хранителните продукти, като първоначално опита да прокара мярката чрез преговори и доброволни решения на бизнеса.

Франция се опитва да сложи таван на цените на 50 потребителски стоки

Франция се опитва да сложи таван на цените на 50 потребителски стоки

Някои от големите вериги се противопоставят на мярката

През юни министърът обяви, че 75 от водещите хранителни компании са се съгласили да намалят цените си с оглед и на намаляващите цени на суровините.

Въпреки това, цените на храните са скочили с 11,1% на годишна база през юли, което повече от два пъти размера на общата инфлация.

Детайли: Льо Мер обяви нов подход - моментално падане на цените в супермаркетите на тези продукти, чиито производители са обявили поевтиняване. По думите му много дистрибутори в момента печелят от това, че купуват по-евтино, а продават на същите или по-високи цени.

Спазването на този режим ще се гарантира с проверки и наказания при нарушения.

Инфлация или алчност: Когато цените и печалбата на бизнеса скачат заедно

Инфлация или алчност: Когато цените и печалбата на бизнеса скачат заедно

Това може да има много негативен ефект върху икономиката

Още нещо: Бруно льо Мер директно атакува "големите индустриални групи" като Nestle, PepsiCo и Unilever за това, че правят "малко, но не достатъчно", за да помогнат на френските потребители. Без да споменава конкретни имена, той посочи, че някои от компаниите се хвалят публично, че са намалили цените си... а реално става дума за части от процента.