Министърът на финансите на Франция призова търговските вериги да правят повече в помощ на потребителите да понесат високите цени, като за целта правителството се опитва да ги убеди да продават "антиинфлационна кошница" от основни продукти на намалени цени, предаде "Ройтерс".

Става дума за около 50 стоки, като идеята е от следващия месец те да се продават на цена, която е не по-висока от тази на едро. Към момента само Lidl и по-малки вериги като Systeme U са се съгласили на мярката. Голямата ритейл верига Carrefour директно обяви, че вече е направила достатъчно чрез собствените си мерки - някои от артикулите в магазините ѝ са със замразена цена.

Започват масови проверки на цените на храните в магазините

Започват масови проверки на цените на храните в магазините

Двама министри увериха, че ще се налагат строги санкции при необходимост

"Повишението на цените на храните е много обезпокоително и всеки трябва да направи нужното в тази ситуация, включително и веригите. Държавата трябва да влезе в своята роля, но и търговците трябва да правят повече", заяви министърът Бруно Льо Мар пред радио RTL.

Според официалната статистика във Франция инфлацията в цените на храните ще остане около 13% през първата половина на годината и се очаква да става все по-голям фактор в общата инфлация, която иначе се очаква да спада.

През миналата година Министерството на финансите разследва маржовете на хранителните магазини, но не откри доказателства за изкуствено надуване на цените.