Три големи банки в Чехия - Creditas, UniCredit Bank и ČSOB - започнаха да закриват сметки на граждани на Русия и Беларус, пише местното издание E15, позовавайки се на клиенти на тези финансови организации. По техните думи, тези банки закриват сметки без предупреждение, дори и когато притежателите им имат работна или студентска виза.

Представители на банките Creditas и UniCredit са потвърдили пред изданието, че закриват сметките на руски и беларуски граждани.

От Creditas коментират, че банката не е откривала нови сметки на руснаци от започването на военните действия и също така е закрила всички сметки в рубли.

А от ČSOB са отрекли твърденията за закриване на сметки.

По думите на Пьотр Плочек, представител на на UniCredit, банката отдавна прилага специални правила за откриване и обслужване на сметки на лица от страни извън ЕС. За да могат да открият сметка, както от юридическите, така и от физическите лица от тези държави се изискват данни за "надеждна и доказуема връзка" с Чешката република. Въпросните правила, към които банката се придържа, не са оповестени официално.

Най-големите банки в Кипър и ОАЕ започват да закриват сметки на руснаци

Най-големите банки в Кипър и ОАЕ започват да закриват сметки на руснаци

Какви са причините?