Най-голямата банка в Кипър, Bank of Cyprus, започна да уведомява клиентите си от Русия за закриването на техни сметки.Това съобщи Forbes, позовавайки се на компанията Main Partner Trust, която предоставя комплексни финансови услуги на клиенти в Кипър.Банката изпраща известия до руски клиенти вече седмица.На клиентите се казва, че сметките им ще бъдат закрити в рамките на два месеца, тъй като техните данни не отговарят на правилата на процедурата "Познавай своя клиент".

Причината за закриването може да е руското данъчно законодателство - затова финансовата организация започна да проверява по-често сметките за комунални услуги, за да разбере дали клиентът наистина живее на острова от дълго време.

Като причина за закриване на сметката може да бъде и получаване на доходи от санкциониран бизнес в Русия (например дивиденти или заплати за служители на санкционирани компании) или "нетипично" разрешение за пребиваване в Кипър.

Към края на 2022 г. руснаците са имали сметки в Bank of Cyprus за общо над 700 милиона евро - с 6% повече спрямо предходната година.

По данни на Main Partner Trust, 15% от руските граждани, живеещи в Кипър, може би имат сметки в тази банка.

ОАЕ увеличиха търговията с петрол с Русия, въпреки санкциите

Страна от ОПЕК+ увеличи търговията с петрол с Русия, въпреки санкциите

Арабските държави се противопоставят на опитите на САЩ да изолират Русия

Една от най-големите банки в ОАЕ - Emirates NBD - започна да блокира инвестиционните сметки на руснаци, стана ясно в края на миналата седмица, пише Forbes.Клиентите вече започнаха да получават съобщения с предупреждение за прехвърлянето на техните активи в отделни сметки, където ще попадат всички плащания по техните ценни книжа.

Активите ще бъдат прехвърлени, ако клиентите на банката не са жители на ЕС, на Европейското икономическо пространство или на Швейцария.Така руснаците няма да могат да теглят средства от собствените си сметки.Както обяснява събеседникът на изданието, банката Emirates NBD използва услугите на депозитарите Clearstream и Euroclear, което означава, че е длъжна да изпълнява техните изисквания.

Малко по-рано стана известно, че швейцарски банки са заплашили да закрият сметките на руснаци, които все още плащат данъци в родината си, и са започнали да следят преводите на клиенти от Русия.

Засега действията на финансовите институции са избирателни - през последните няколко седмици банкови служители неофициално се обаждат на клиенти и им предлагат "да спрат да притежават компании в Русия и да плащат данъци там".

Колко всъщност са "замразените" руски активи в Швейцария

Колко всъщност са "замразените" руски активи в Швейцария

Около една трета от средствата са блокирани в банката Credit Suisse