Обединените арабски емирства (ОАЕ) започнаха да купуват и продават повече руски суров петрол. Това съобщи Reuters, позовавайки се на данни от службите за проследяване на кораби. ОАЕ е член на ОПЕК+, но през последните дни излезе (неофициална) информация, че страната обмисля напускането на Организацията на страните износителки на петрол, заради налаганите квоти за добив на нефт, които тя смята за недостатъчни за себе си.

Доставките на петрол от Русия са се увеличили след въвеждането на западните санкции спрямо Москва, пише агенцията. От ноември 2022 г. до началото на март, Русия е доставила около 1,5 милиона барела суров петрол в пристанищата на Персийския залив. Партидите нефт с марката Urals са доставени до рафинерията Ruwais в ОАЕ и до най-големия търговски център в Близкия изток Fujairah.

Експерти отбелязват, че увеличението на доставките на нефт показва нарастващото сътрудничество между Русия и водещите производители на петролни продукти от Персийския залив.

Арабските държави се противопоставят на опитите на САЩ да изолират Русия и отказват да добиват повече петрол, за да изтласкат страната от пазара.

Малко по-рано стана известно, че Европейският съюз реши да наложи санкции на корабна компания от Дубай. Фирмата е заподозряна, че помага на Русия да заобиколи петролните санкции. Европейската комисия твърди, че корабната компания от Дубай е закупила руски танкери, чийто собственик е бил санкциониран. Така въпросните кораби са започнали да превозват руски петрол за износ под нов флаг.

ОАЕ искат предсрочно да увеличат добива си на петрол, какво ги спира

Основен конкурент на Русия иска предсрочно да увеличи добива си на петрол, какво го спира

Амбициозните планове се предвижда да се осъществят от националната компания Adnoc