В Швейцария "замразените" руски активи към момента възлизат общо на 46,1 млрд. швейцарски франка, или почти 50 млрд. долара, пише Sonntags Zeitung. От тази сума, само в швейцарската банка Credit Suisse "замразените" руски активи възлизат на общата сума от 17,6 милиарда швейцарски франка (около $19 милиарда), т.е. над една трета от всички блокирани в страната активи, отбелязва изданието, позовавайки се на кредитната институция.

Credit Suisse е втората по големина швейцарска банка, тя завърши предходната година на загуба, и по прогнози на самата банка, това ще се случи и през тази година. От блокираните в банката руски активи, около 4 млрд. швейцарски франка (около 4,3 млрд. долара) се предполага, че са на частни лица, попаднали под санкциите.

Credit Suisse със сериозни загуби вече 15 месеца - има ли "светлина в тунела"

Втората по големина швейцарска банка със сериозни загуби вече 15 месеца - има ли "светлина в тунела"

Банката предвижда излизане от редица бизнеси

Останалите 13,6 млрд. швейцарски франка (14,7 млрд. долара) блокирани, са или свързани с ограничителни мерки от трети страни, или са средства на Централната банка на Русия.

И в двата случая такива активи не са обект на санкции от Швейцария, но де факто са "замразени", се казва в статията.

Официално швейцарските власти обявиха за замразяването на руски активи в страната в размер общо на едва 7,5 млрд. швейцарски франка, припомня изданието.

След налагането на санкции от западните страни (Швейцария спазва ограничителните мерки на ЕС) поради военната операция в Украйна, бяха "замразени" 300 милиарда долара от резервите на Централнана банка на Русия в чужбина, както и сметките и имуществото на някои руснаци (основно много богати бизнесмени).

ЕС "замрази" руски активи на обща стойност €68 милиарда, 70% от тях са в Белгия

ЕС "замрази" руски активи на обща стойност €68 милиарда, 70% от тях са в една малка държава

Посочената сума може да включва и национални резерви на Руската федерация