През четвъртото тримесечие на 2022 г. втората по големина швейцарската банка Credit Suisse Group AG, отново претърпя нетна загуба, основно поради изтичане на капитали от депозитните сметки на клиенти от подразделението за управление на благосъстоянието. Банката прогнозира че ще завърши на загуба текущата 2023 година, съобщи Интерфакс.

През октомври-декември 2022 година нетната загуба на Credit Suisse намаля с 33,5% на годишна база до 1,39 млрд. швейцарски франка (1,51 млрд. долара), при 2,09 млрд. франка загуба за същия период на предходната година. Банката е на загуба за пето поредно тримесечие.

Общо за 2022 г., нетната загуба на швейцарската банка възлиза на 7,29 млрд. франка, при 1,65 млрд. франка загуба за 2021 година.

Тримесечните приходи на Credit Suisse за октомври - декември са намалели на годишна база с 33%, т.е. от 4,58 млрд. франкана 3,06 млрд. франка.

По-конкретно, през изтеклото тримесечие приходите на Credit Suisse от инвестиционно банкиране паднаха със 74%, сегментът по управление на активи загуби 28%, а при управление на благосъстоянието (wealth management) загубите са 17%.

Швейцарската  Credit Suisse съобщи за "критичен момент" при себе си

Една от най-големите банки в Европа съобщи за "критичен момент" при себе си

Пазарната капитализация на банката се е сринала с над 50% за година

Активите под управление на Credit Suisse през последното тримесечие на миналата година са намалели с 202 милиарда франка на годишна база (т.е. с над 50%), главно поради нетен отток на активи, неблагоприятни пазарни колебания и структурни фактори, включително преразпределение на 17,6 милиарда франка заради санкции, наложени на Русия поради ситуацията в Украйна, се казва в изявление на банката.

Освен това, Credit Suisse предвижда че ще отчете значителни загуби преди облагане с данъци за цялата 2023 г., на фона на разходите за преструктуриране и излизането от редица бизнеси, се отбелязва още в изявлението на банката.

През последните 12 месеца, пазарната капитализация на Credit Suisse се сви значително - с 62,9%, до 12,68 милиарда франка.

Ще се появи ли нова валута хегемон в света: Три сценария за развитие на глобалната финансова система

Ще се появи ли нова валута хегемон в света: Три сценария за развитие на глобалната финансова система

Възможно ли (скоро) доларът да загуби позициите си на международните финансови пазари