Една от най-големите банки в Европа, а и в света, швейцарската Credit Suisse, преживява "критичен момент", каза главният изпълнителен директор Улрих Кьорнер, съобщава TheStreet.

"Разбирам, че има много несигурност и спекулации както вътре, така и извън компанията", казва той, прогнозирайки, че ще има още "слухове и спекулации".

Швейцарският банков гигант всъщност се бори за оцеляването си. Преди година Credit Suisse имаше пазарна капитализация от 22,3 милиарда долара, а в момента тя възлиза на едва 10,4 милиарда долара. Пазарната капитализация на банката се е сринала с над 50% за година.

В случай на евентуален фалит на Credit Suisse, финансовият пазар може да очаква шок, прогнозират експерти. "Ние сме в процес на преустройство на Credit Suisse за дългосрочно и устойчиво бъдеще", коментира Кьорнер.

През лятото председателят на банката Аксел Леман назначи Кьорнер за главен изпълнителен директор. Той нареди да се извърши реорганизация, тъй като банката беше затънала в корпоративни шпионски скандали, съдебни дела и финансови загуби.

По-рано ръководството на Credit Suisse реши да спаси финансово затруднената кредитна институция чрез големи съкращения на служители.

Анализаторът от швейцарската банка Swissquote Ипек Озкардеская, по-рано предположи, че Credit Suisse може да бъде погълната от голям конкурент или спасена от швейцарското правителство. Според нея вероятността швейцарските власти да допуснат банката да фалира е изключително малка.

Credit Suisse е осъдена за пране на пари на осъдения за трафик на кокаин българин Евелин Банев - Брендо

Швейцарска банка беше осъдена за пране на пари на български наркотрафикант

Финансовата институция ще бъде глобена с 2.1 милиона долара