Швейцарската банка Credit Suisse беше осъдена за това, че не е предотвратила прането на пари от осъдения за трафик на кокаин българин Евелин Банев - Брендо. Това е първата в историята наказателна присъда на голям швейцарски кредитор, пише Bloomberg.

Присъдата, в която бивш мениджър в банката също беше осъден по обвинения в пране на пари, беше постановена от висшия наказателен съд на Швейцария в понеделник следобед. Credit Suisse ще бъде глобена с 2,1 милиона долара, постанови съдът.

Германски медии: Швейцарската Credit Suisse е имала клиенти замесени в корупция и наркотърговия

Германски медии: Швейцарската Credit Suisse е имала клиенти замесени в корупция и наркотърговия

Германският вестник Sueddeutsche Zeitung е получи данните за над 18 хиляди сметки от анонимен източник

Credit Suisse разкритикува делото заради това, че е заведено толкова години след въпросните събития. Банката изрази своето "удивление" в края на 2020 г., когато швейцарската прокуратура публично я обвини в престъпления, свързани с пране на пари, като се има предвид, че предполагаемите престъпления са извършени между 2004 и 2008 г.

Credit Suisse заяви в изявление в съдебното производство, че "безрезервно отхвърля като неоснователни всички повдигнати срещу нея обвинения по този този въпрос и е убедена, че бившият ѝ служител е невинен".

Според швейцарското законодателство обаче местните прокурори могат да повдигнат наказателни обвинения срещу банки, ако смятат, че тези институции не са направили достатъчно, за да проверят клиентите си и техните пари за очевидни връзки с незаконна дейност.

Обвинената за пране на пари на българската мафия Credit Suisse отчита загуба от €1,8 милиарда

Обвинената за пране на пари на българската мафия Credit Suisse отчита загуба от €1,8 милиарда

През последното тримесечие

Бившата управителка на Credit Suisse, която може да бъде назована само като Е. съгласно швейцарските ограничения за поверителност, е приемала депозити под формата на кеш, които редовно са надхвърляли 500 000 евро накуп, според обвинителния акт от 515 страници.