Последните финансови резултати на скандалната швейцарска банка Credit Suisse бяха забавени заради сериозни правни проблеми, които доведоха до спад на инвестициите, предават световните агенции.

Обвинената в пране на пари, свързано с българската мафия, банка разкри, че доходът й преди облагане с данъци е нараснал до загуба от 1,58 милиарда швейцарски франка (€1,4 милиарда) през предходното тримесечие, докато загубите след данъци са паднали до 2 милиарда швейцарски франка.

Съдят Credit Suisse за пране на пари за $45 милиона, свързано с българска наркомрежа

Съдят банка №2 в Швейцария за пране на пари за $45 милиона, свързано с българска наркомрежа

Делото срещу швейцарската банка ще започне тази седмица

Резултатите бележат края на трудната година за банковия гигант, който беше силно засегнат от срива на €8,6 милиарда фондове за финансиране на веригата за доставки, свързани с неплатежоспособната британска финансова фирма Greensill и отбеляза загуба от £4 милиарда от срива на инвестиционния фонд Archegos .

"2021 година беше много трудна година за Credit Suisse. Отчетените ни финансови резултати са отрицателно повлияни заради въпроса с Archegos, влошаването на репутацията, свързано с придобиването на Donaldson, Lufkin & Jenrette (DLJ) през 2000 година, както и заради съдебните спорове", коментира главният изпълнителен директор Томас Готщайн в изявление.

Credit Suisse загуби $274 млн. заради колапса на Archegos

Credit Suisse загуби $274 млн. заради колапса на Archegos

Срещу най-големия кредитор в Европа започна разследване

Той подчерта, че банката се управлява "с ограничен апетит за риск" и че е предприела решителни действия за укрепване и контрол, както и че продължава с усилията си за възстановяване, включително със сериозна работа по финансирането на веригата за доставки. Там приоритетът бил да се върнат парите на инвеститорите.

За цялата 2021 година нетният доход, дължащ се на акционерите, е паднал до загуба от 1,57 милиарда швейцарски франка.

Не успявайки да се отърси от трусовете на миналата година, Credit Suisse започна 2022-а с внезапното напускане на своя председател, който заемаше поста едва девет месеца. В момента той е изправен пред наказателен процес за твърдения, че е позволил на предполагаема българска мафия, замесена с кокаин, да изпере милиони евро.

Credit Suisse е обвинена, че е помагала за пране на пари от българска криминални група

Как банка №2 в Швейцария се оказа замесена в пране на пари от българска криминални група?

Според прокуратурата в страната парите са били използвани за купуването на имоти у нас и в Швейцария