Credit Suisse - втората най-голяма банка в Швейцария, получи обвинения от прокуратурата в страната, свързано с пране на пари от страна на български наркокартел. В обвинението е намесен и един от бившите мениджъри на финансвата институция.

Основно от прокуратурата в Швейцария твърдят, че банката не е предприела действия, за да предотврати това, съобщава агенция Bloomberg, цитирана от БНР.

Според информация на Reuters конкретно обвинението в Швейцария твърди, че от Credit Suisse са допуснали пропуски, свързани с криминален кръг от България. От него са успели да изперат приходи от трафик на наркотици в периода между 2004 и 2008 година.

Схемата била използвана, като средствата са били вкарвани в банката в банкноти с ниска номинация, след това натрупвали стойност в швейцарски банкови сметки между 2004 и 2007 година, а после били използвани за закупуването на недвижими имоти - основно у нас и в Швейцария.

"Credit Suisse не е предприела всички организационни мерки, които са били "разумни и необходими", за да предотвратят парични средства от продажбата на кокаин, след това да бъдат използвани за закупуване на недвижими имоти в Швейцария и България", се казва в изявление, публикувано в четвъртък от Службата на Главния прокурор на Швейцария.

От прокуратурата в страната посочват, че бивш мениджър в Credit Suisse и двама предполагаеми членове на престъпната организация също са обвинени пред Федералния наказателен съд на Швейцария.

"Credit Suisse е обвинена, че не е предприел всички организационни мерки, които са били разумни и необходими за предотвратяване на прането на активи, принадлежащи на и под контрола на престъпната организация", се казва в изявлението на швейцарската прокуратура.

Швейцарските прокурори могат да преследват банки по наказателен начин, ако смятат, че тези институции не са направили достатъчно, за да проверят клиентите и техните парични средства за очевидни връзки с незаконна дейност.

Засега от финансовата институция отхвърлят всички обвинения срещу нея, както и срещу замесения служител. "Credit Suisse отбелязва с учудване решението на Генералната прокуратура на Швейцария да повдигне обвинение срещу банката и други страни в рамките на разследване, което вече е продължило повече от дванадесет години", се казва в съобщението.