Швейцарската банка Credit Suisse Group излезе на нетна загуба от внушителните 252 милиона швейцарски франка (около 274 млн. долара) през първото тримесечие на 2020 г. Причината: колапса на американския инвестиционен хедж фонд Archegos. Междувременно швейцарският финансов регулатор обяви, че вече е започнал разследване на Credit Suisse заради скандала с Archegos.

В изявлението на регулатора се казва, че той "ще разследва по-специално възможните недостатъци при управлението на риска" и ще назначи агент от трета страна, който да разследва и да продължи да обменя информация с оторизираните органи във Великобритания и САЩ.

Заради загуби от $10 милиарда: Credit Suisse уволни една от най-опитните жени на Wall Street

Заради загуби от $10 милиарда: Credit Suisse уволни една от най-опитните жени на Wall Street

С нея бяха освободени още двама висши мениджъри на банката

Окрито е и производство срещу банката и заради загубите, свързани с колапса на компанията за финансово услуги Greensill Capital.

През последните месеци, най-големият кредитор в Европа претърпя двоен удар, свързан с отделните колапси на компанията за финансови услуги Greensill Capital и на американския хедж фонд Archegos Capital Management. Фалитът на двете компании повдигна редица въпроси, свързани с практиките за оценка на риска и предизвика сериозни критики към банката.

Вследствие на това се стигна до уволненията на трима висши мениджъри. От институцията бяха отстранени главният директор по риска Лара Уорнър, ръководителят на инвестиционното поделение на банката Брайън Чин и ръководителят на отделението за търговия с акции Пол Галието. Очевидно обаче уволненията на са довели до желания резултат.

Днес от Credit Suisse обявиха, че очакват допълнително негативно въздействие през второто тримесечие на годината за около 600 млн. швейцарски франка (приблизително 654,3 млн. долара) от кризата с Archegos.

Credit Suisse е обвинена, че е помагала за пране на пари от българска криминални група

Как банка №2 в Швейцария се оказа замесена в пране на пари от българска криминални група?

Според прокуратурата в страната парите са били използвани за купуването на имоти у нас и в Швейцария

Провалът на фонда Archegos засенчи силните резултати на цялостния инвестиционно-банков бизнес на Credit Suisse, чиито приходи нараснаха през първото тримесечие с цели с 80% спрямо година по-рано.

"Нашите резултати за първото тримесечие на 2021 г. бяха повлияни значително от загубите за 4,4 млрд. швейцарски франка, свързана с хедж фонд, базиран в САЩ", заяви изпълнителният директор Томас Готщайн. Той допълни, че банката ще направи всичко по силите си, за да "излезе по-силна от този скандал".

Година по-рано Credit Suisse беше на нетна печалба от 1,31 млрд. американски долара.