Реалните доходи ще намалеят, независимо че се очаква "много силен ръст" на заплатите в страните от еврозоната, прогнозира в редовния си бюлетин Европейската централна банка (ЕЦБ).

Според икономистите от ЕЦБ, реалните доходи на домакинствата всъщност са много по-ниски от предпандемичните нива, заради невиждано високата инфлация. Компаниите са под натиск да увеличават възнагражденията през следващите няколко тримесечия, което донякъде ще компенсира инфлацията, но не изцяло, коментират още от Франкфурт, пише БНР.

Негативен ефект върху покачването на възнагражденията обаче оказва и несигурността на икономическата среда и очакваното забавяне на икономиките. Въпросният негативен ефект може да бъде усетен в средносрочен план, прогнозират още от ЕЦБ.

Въпреки че в еврозоната се наблюдава известно забавяне на темпа на покачване на инфлацията, тя все още е много над целевите равнища за ЕЦБ. През декември годишното изменение на индекса е 9,2% при 10,1% през ноември. Първото заседание за паричната политика на централните банкери от еврозоната е през февруари. Тогава се очаква и ново повишение на основните лихви.

Цените в Хърватия вървят нагоре след въвеждане на еврото

Цените в Хърватия вървят нагоре след въвеждане на еврото

Премиерът на страната обеща да се вземат мерки