Едва няколко дни след въвеждането на еврото, Хърватия се озова в плен на покачващите се цени, които разгневиха гражданите и редица потребителски организации, пише EuroActive. От 1 януари страната стана 20-я член на Еврозоната, но въпреки предприетите мерки, цените в икономиката й тръгнаха нагоре.

През седмицата, стотици граждани докладваха покачване на цените от страна на търговци и доставчици на услуги, въпреки обещанията на правителството и централната банка за задържане на цените при превалутирането. 

Хърватският премиер Андрей Пленкович осъди вдигането на цените в страната след въвеждането на еврото като официална валута в Хърватия от 1 януари. Той каза, че правителството ще се противопостави на това с мерки, които ще се прилагат в предстоящия период, съобщи на свой ред хърватската национална телевизия ХРТ.

Пленкович заяви, че някои хора "са се възползвали от смяната (на хърватската куна с евро) и необосновано са вдигнали цените, за което не съществува никаква причина, нито оправдание".

Хърватският министър на икономиката Давор Филипович представи пред правителството предложение за забрана на неоправданото повишение на ценит. Той обясни, че всички обекти, които са повишили цените на стоките и услугите в разрез със Закона за въвеждането на еврото, са задължени да ревизират цените на дребно, така че да не бъдат по-високи от цените, които са били посочени в последния ден от миналата година.

"Ние силно ще се противопоставим на това с мерките на правителството в следващия период", подчерта още премиерът Пленкович. Той отбеляза, че мерките ще засегнат различните видове данъци.

Хърватия вече е в еврозоната и Шенген: какво се променя

Хърватия вече е в еврозоната и Шенген: какво се променя

Едновременното приемане на еврото и премахването на границите се случва за първи път