На 1 януари 2023 година Хърватия прие еврото като своя валута и се присъедини напълно към безграничното пространство на Шенген. Едновременното приемане на еврото и премахването на границите се случва за първи път и е исторически прецедент.

Балканската страна вече е 20-ият член на еврозоната и 27-ият член на Шенгенската зона

С Хърватия 20 държави членки на ЕС и 347 милиона граждани на ЕС вече споделят общата европейска валута. Еврото постепенно ще замени местната куната като валута на Хърватия.

Двете валути ще се използват паралелно една с друга за период от две седмици. При получаване на плащане в куни, рестото ще бъде предоставено в евро. Това ще позволи постепенно изтегляне на куната от обращение.

Хърватия получи "зелена светлина" от Европарламента за присъединяване към Шенген

Хърватия получи "зелена светлина" от Европарламента за присъединяване към Шенген

Окончателно решение ще бъде взето от Съвета на ЕС

Двойното показване на цените в куни и евро стана задължително на 5 септември 2022 година и ще се прилага до 31 декември 2023-а.

Премахване на границите

Относно Шенген, това е осмото разширяване и първото след 11 години. То позволява на 420 милиона души да пътуват свободно между страните членки, без да преминават през граничен контрол.

От първия ден на януари Хърватия премахна общо 73 гранични пункта със съседките си Словения и Унгария, които също са членки на Шенген, както и 12 гранични пункта на морската граница.

Проверките по вътрешните въздушни граници ще бъдат премахнати от 26 март тази година.

Припомняме, че през ноември миналата година Европейският парламент даде "зелена сметлина" за приемането на Хърватия в Шенгенското пространство. Окончателното решение беше взето малко след това от правителствените ръководители на Европейския съюз.

Жителите на Хърватия приемат присъединяването към еврозоната със смесени чувства

Жителите на най-новия - 20-ти член на еврозоната приемат присъединяването със смесени чувства

От една страна, има ползи, но от друга, нищо съществено няма да се промени, смята Илия Лозанчич

С мнозинство от 534 гласа, европарламентът гласува в подкрепа на премахването на граничния контрол между страните от Шенгенското пространство и Хърватия.

На този фон приемането на България беше блокирано от Нидерландия и Австрия.

Йордан Арабаджиев: Холандия ни спира за Шенген заради пристанище Ротердам

Йордан Арабаджиев: Холандия ни спира за Шенген заради пристанище Ротердам

Транспортният бизнес у нас би поел веднага между 4000 и 5000 шофьори, посочи изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи