Европейският съюз свали и последните пречки пред Хърватия да стане 20-ят член на еврозоната, гарантирайки първото разширяване на валутния съюз от почти едно десетилетие, съобщава Euronews България. Това стана на срещата на финансовите министри на Съюза в Брюксел, на която бяха подписани три закона, които трасират пътя на Хърватия към еврозоната.

В 27-членния ЕС, приемането на еврото като валута предлага икономически ползи, произтичащи от по-дълбоките финансови връзки с останалите членове на еврозоната и от валутния орган на ЕЦБ.

Съветът на ЕС подкрепи Хърватия да приеме еврото от януари догодина

Съветът на ЕС подкрепи Хърватия да приеме еврото от януари догодина

В началото на юни ЕК и ЕЦБ отчетоха, че Загреб изпълнява изцяло изискванията за влизане в еврозоната

"Това е голям, исторически ден за Хърватия. Всички тези решения бяха взети от Съвета, което отбелязва нещо удивително в нашата история. Силно вярвам, че това е и голям ден за Европейския съюз, за Европейския валутен съюз, защото фактът, че Хърватия става 20-ият член на европейския валутен съюз е ясен сигнал, че европейската интеграция продължава въпреки всички предизвикателства, пред които сме изправени", заяви Здравко Маркич - министър на финансите на Хърватия

Както при всичко, случило се в страната в последните 30 години, хората приеха голямата новина със смесени чувства.

И Хърватия замрази цените на горивата

И Хърватия замрази цените на горивата

Решението на властите засяга 94% от бензиностанциите в страната

"Непрекъснато ни уверяват по радиото, че цените ще се стабилизират, но аз не вярвам. Имам приятелка в Словения и когато те въведоха еврото, цените скочиха до небесата", сподели Висна Гачич - жител на Загреб.

"От една страна, има ползи, но от друга, нищо съществено няма да се промени. Богатите ще станат още по-богати, а бедните - по-бедни. Така работи системата. Не е голяма философия", коментира новината Илия Лозанчич - жител на Загреб.

Хърватия влиза в Еврозоната с 1 неизпълнен маастрихски критерий

Хърватия влиза в Еврозоната с 1 неизпълнен маастрихски критерий

Зелената светлина за приемане на еврото е дадена под политически натиск

С решенията от 12 юли бе определен също обменният курс, като едно евро се изравнява на 7.5345 хърватски куни.

Междувременно стана ясно, че Централната банка на Хърватия планира да повиши основните лихви този месец за пръв път от 11 години, за да се пребори с инфлацията от 8.6 на сто.