Хърватия реши да замрази на сегашните равнища цените на най-масовите горива на всички бензиностанции в страната, освен на магистралите. Новината съобщи хърватският премиер Андрей Пленкович, цитиран от местните медии.

Сега дизелът ще струва 13,08 куни (3,40 лева) за литър, а бензин А 95 - 13,5 куни (3,51 лева) за литър, ако се купува от бензиностанция, която не е на автомагистрала.

На автомагистралите цената на дизела може да расте, като сега е 13,57 куни, а на бензин А 95 - 14,06 куни. Решението на правителството влезе в сила от днес и засяга 94% от бензиностанциите в страната. То не обхваща премиум горивата.

Гигантският газов резерв, който можеше да облекчи днешната криза с горивата

Гигантският газов резерв, който можеше да облекчи днешната криза с горивата

Аржентина е дом на едно от най-големите находища на шистов газ в света

Това е третият път, когато правителството на Хърватия замразява цените на горивата. Те би трябвало да останат на това ниво поне един месец, след което ще бъде решено дали трябва да се предприемат допълнителни стъпки.

Всички големи петролни компании отчитат рекордни печалби, вследствие на по-скъпите цени нагоривата през последните месеци. Секторът бележи огромен подем, след като цените на петрола и газа бяха изтласкани до рекордни нива след нахлуването на Русия в Украйна и нарастващото търсене.