В Аржентина се намира второто по големина находище на шистов газ в света, но то не може да помогне на гладната за газ Европа, която се бори да получи природни горива, които да не са руски след военната инвазия на Русия в Украйна.

Всъщност, Аржентина дори не може да помогне на Европа да намали поне краткосрочно зависимостта си от вноса на руска енергия, пише Oilprice, акцентирайки върху редицата от грешки, които са довели до сегашната ситуация. Защото, въпреки огромните ресурси на аржентинското находище Vaca Muerte, неговото адекватно развитие не се случва по ред причини.

През последното половин десетилетие постоянните икономически кризи в страната и вътрешни валутни ограничения доведоха до сегашната патова ситуация. Аржентина дори не успя да ускори проекти за тръбопроводи, които да извеждат газа от Vaca Muerta първо към съседите си, а след това към световния пазар на LNG.

Чехия (почти) намери алтернатива на руския газ - не e от САЩ

Чехия (почти) намери алтернатива на руския газ - не e от САЩ

Страната преговаря със страни от Близкия Изток

И така, страната, притежаваща едно от най-големите находища на шистов газ в света, в момента не може да направи нищо, за да облекчи глобалната криза на природен газ. Европа се опитва да намали зависимостта си от руския  газ, тъй като "Газпром" заплашва да спре доставките на все повече от своите клиенти, които отказват да плащат в рубли.

Въпреки потенциала си като производител, Аржентина внася природен газ и похарчи милиарди щатски долари миналата година за внос на LNG. Освен това, в държавата липсват тръбопроводът и инфраструктурата на терминала за втечнен природен газ, за ​​да изнася своя газ, повече от една трета от който идва от шистите Vaca Muerta.

Въпреки плановете на всички президентски администрации от последното половин десетилетие, властите току-що откриха търга за нов голям газопровод, наречен Нестор Кирхнер - на името на бившия президент на Аржентина. Газопроводът трябва да свърже Vaca Muerta с пристанищен град северно от Буенос Айрес.

Газови експерти коментират, че тръбопроводът на Нестор Кирхнер, който можеше да спести на страната около 7 милиарда щатски долара от вноса на природен газ тази година, няма да бъде направен преди 2024 година.

"Аржентина има енергията, от която светът се нуждае. За да се възползваме от това, ние сме дефинирали ясни правила в подкрепа на инвестициите и заетостта", заяви от своя страна президентът на страната Алберто Фернандес.

От аржентинската държавна енергийна фирма YPF обаче твърдят, че към момента Аржентина произвежда повече газ, отколкото може да транспортира, а съществуващите й тръбопроводи се рушат.

Русия изпадна до 3-то място на пазара на природен газ в Европа

Русия изпадна до 3-то място на пазара на природен газ в Европа

Русия не просто изгуби лидерската си роля