Чешкото правителство и ръководителите на енергийните компании на страната са започнали преговори с ръководството на оманската енергийна компания Oman LNG за възможността за доставка на втечнен природен газ (LNG), съобщи местната агенция Seznam Zpravy. Така чешките власти се опитват да намерят алтернатива на природния газа от Русия.

"Наскоро представители на Министерството на промишлеността и търговията на Чехия, както и на енергийните компании CEZ и Prazska plynarenska проведоха срещи с ръководството на оманската компания Oman LNG и обсъдиха възможността за организиране на доставки на втечнен природен газ от Оман за Чешката република", се казва в изявлението.

По думите на представителя на Министерството на промишлеността и търговията на Чешката република Войтех Срнка, преговорите ще продължат през следващите седмици и месеци на ниво.

Чешката агенция съобщи още, че Оман не е първата страна от Близкия изток, на чиято помощ Чехия се надява за внос на втечнен газ. Очаква се близко бъдеще да завърши подготовката на споразумение с Катар за доставки на втечнен газ.

В края на април чешките власти отказаха да плащат за руския газ в рубли и той беше спрян.

Allianz Trade: Без алтернатива на руския газ България остава без "синьо гориво" още през май

Allianz Trade: Без алтернатива на руския газ България остава без "синьо гориво" още през май

Страната ни попада в групата на най-засегнатите държави заедно с Унгария, Германия, Чехия, Словакия, Нидерландия, Австрия, Румъния, Италия и Полша