Пазарният дял на руския газ в Европейския съюз е спаднал наполовина, според последните данни за вноса на газ. Тоези данни оповести във Фейсбук профила си икономистът Георги Ангелов, позовавайки се на информация на Bruegel и ENTSO-G. 

"Русия не просто изгуби лидерската си роля на пазара на природен газ в Европа - Русия дори изпадна на трето място. В последно време най-големият източник за внос на природен газ е втечненият газ (36% дял), на второ място е Норвегия (32%) и едва на трето място е Русия (21%)", пише Ангелов.

Снимка 575381

Източник: Фейсбук профил на Георги Ангелов

Само преди година ситуацията беше точно обратната

Тогава Русия държеше лидерството в европейския газов пазар, следвана от Норвегия, а втечненият газ беше на трето място. Обаче, традиционната лидерска позиция на Русия много бързо беше подкопана. И това е логично - 900% поскъпване на руския газ го направи неконкурентен, а и клиентите се замислят дали е разумно да се работи с доставчик, който може еднолично да манипулира пазара и да вдига цените когато му хрумне.

Неофициално: Кои европейски страни и компании са „приели“ да плащат за руския газ в рубли

Неофициално: Кои европейски страни и компании са „приели“ да плащат за руския газ в рубли

Трите гръцки газови компании са открили сметки в рубли, според руски източници

Остатъчният пазарен дял на Русия от 21% все пак не е малък и Газпром има огромно влияние върху европейския пазар - просто защото на този етап няма достатъчно инфластруктура, за да се замени изцяло руският газ, отбелязва икономистът. Особено фрапантен случай е Германия, която е в преговори с Катар за дългосрочни доставки на газ - но Германия няма нито един терминал за втечнен газ и съответно в момента не може да внесе и един кубичен метър газ от Катар. Т.е. ако в момента спре руският газ Германия ще изпита дефицит на газ.

Но това ще се промени

Германия строи шест терминала за втечнен газ - няколко от тях са плаващи и ще бъдат инсталирани още тази зима, припомня Георги Ангелов. Миналата седмица Финландия и Естония също подписаха договор за инсталиране на плаващ терминал за втечнен газ, който се очаква да влезе в експлоатация още през октомври тази година. Много други терминали също са в строеж - над 30 проекта за терминали се подготвят в Европа, включително половин дузина в нашия регион.

"Ханделсблат": Защо България се справя толкова добре без руския газ

"Ханделсблат": Защо България се справя толкова добре без руския газ

"Макар че България си набавяше от Русия 90% от необходимия газ, спирането на доставките минава незабелязано: няма дефицит, няма режим", пише "Ханделсблат" и обяснява защо България се справя толкова добре без руския газ.