Всички гръцки компании, които внасят газ от Русия, плащат на "Газпром" в рубли. Това съобщава РИА Новости, позовавайки се на източник от газовата индустрия. В Гърция три енергийни компании получават руски газ - DEPA Commerce, Mytilineos, Prometheus Gas. Фактът, че DEPA е договорила условия за плащане с "Газпром", е станал известен вчера.

Източник на РИА Новости твърди, че "сметките (в рубли ) са открити, процесът на плащане е в ход". Според неофицилния източник, необходими са два дни, за да се конвертират плащанията в рубли и да се прехвърлят от една сметка в друга. "За това плащането в евро трябваше да бъде получено на 23 май", добавя източникът на агенцията.

"Газпром" се е договорил с DEPA за цената на доставките на газ за Гърция едва преди два дни. В рамките на споразумението DEPA Commerce ще продължи да получава 2 млрд. куб. м газ годишно, като конкретната цена да доставките не се назовава.

Към момента от гръцка страна няма официално потвърждение на посочената информация. По данни на "Газпром", Гърция получава повече от 40% от доставките си на природен газ от Русия.

Италианската Eni обмисля заплащане на руския газ в рубли

Италианската Eni обмисля заплащане на руския газ в рубли

Общо 20 енергийни компании вече са открили сметки в "Газпромбанк"

Преди дни Bloomberg съобщи, позовавайки се на собствени неназовани източници, че около 20 европейски компании са открили сметки в "Газпромбанк", за да плащат за доставките на руски природен газ. Агенцията обаче не цитира името на никоя от въпросните компании.

Обаче през последните 2-3 дни стана ясно, че поне няколко страни от ЕС продължават да получават определените обеми руски газ, т.е. съответните компании са се договорили с "Газпром", като например италианската Eni. Трябва да се уточни, че датите на плащанията на повечето европейски компании към "Газпром" са през втората половина на всеки месец.

Френски вестник: Русия ще получи $100 милиарда от доставки на газ за Европа

Френски вестник: Русия ще получи $100 милиарда от доставки на газ за Европа

Русия е най-големият доставчик на газ за ЕС, осигурявайки 40% от обемите

Германия и Испания са от страните, чиито газови компании, по неофициална информация, са се съобразили с условията, да открият сметки в рубли в "Газпромбанк".

Интересното е, че компаниите, които продължават да получават руски природен газ, засега не дават официална информация или твърдят, че всъщност продължават да плащат в евро.

Очакванията са, че към края на месеца, т.е. след около седмица, нещата във връзка с плащанията на природния газ от "Газпром" ще станат по-ясни.

В кои европейски страни газът е най-скъп и в кои най-евтин. И къде стои България

В кои европейски страни газът е най-скъп и в кои най-евтин. И къде стои България

Като цяло цената на газа се е увеличила в Европа, но има и страни с намаление