Италианската петролна и газова компания Eni възнамерява да продължи да купува руски газ през май, дори ако плащането се извършва в рубли. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

"Според последните данни, Eni все още не е открила сметка в рубли, но извършва юридически действия, за да се подготви за нейното откриване, ако е необходимо", се казва в публикацията.

Ръководството на италианската енергийна компания одобри този ход след съобщението на "Газпром", че плащанията в рубли няма да нарушат санкциите на ЕС, тъй като Централната банка на Русия няма да участва пряко в операцията.

Вчера пък стана известно, по информация на Bloomberg, че общо 20 енергийни компании вече са открили сметки в "Газпромбанк", за да могат да плащат за руския газ в съответствие с условията на Москва.

Уточнява се, че към момента броят на клиентите, заплатили на практика в рубли, остава четири, както беше в края на април. Датите за плащане на другите европейски клиенти на "Газпром" са през втората половина на май.

На 11 май италианският премиер Марио Драги съобщи на пресконференция, че Германия, най-големият вносител на руски природен газ, вече е платила за доставките на газа в рубли. Той уточни, че към момента не е ясно дали плащанията в рубли нарушават санкциите, наложени на Русия от ЕС. Малко по-рано пък германското правителство увери, че продължава да плаща за синьото гориво в евро.

А на 10 май Reuters съобщаваше, че германската газова компания VNG възнамерява да превежда плащанията към "Газпромбанк" за руски газ в евро и в бъдеще и очаква, че трудности с конвертирането в рубли няма да възникнат. В същото време от германския газов концерн уточняват, че ще платят сметката "в съответствие с предвидената процедура, за да гарантират от своя страна, своевременно заплащане на доставчика ("Газпром")".

Путин нареди доставките на газ за "неприятелски" страни да се плащат само в рубли

Путин нареди доставките на газ за "неприятелски" страни да се плащат само в рубли

България е в списъка с "неприятелски" страни, обявен наскоро от Русия