Ако се направи "класация", къде в Европа природният газ за населението (крайният потребител) сега е най-скъп и най-евтин, се оказва, че Казахстан е начело по най-евтин газ. На второ място се нарежда Русия.

Оценките и сравненията са направени от руски енергийни експерти на база на официално достъпни данни, като цените са преизчислени в рубли, пише РИА Новости.

Отбелязва се, че достъпността на газа за крайния потребител се определя не само от цената му, но и от нивото на доходите на населението.

Според проучване на РИА Новости, газът в Казахстан струва 4,1 рубли за кубически метър. В Русия цената му е 6,7 рубли за куб. метър. (През последнит дни, курсът на руската валута е около 60 рубли за долар.)

Третото място в "рейтинга" е за Беларус, където газът е с три рубли по-скъп, отколкото в Русия, т.е. е 9,7 рубли за куб. м газ, посочва телевизия "360".

Като цяло, цената на газа в Европа се е увеличила през последната година, отбелязват експертите.

Енергийният министър: Парното и топлата вода може да поскъпнат с десетки проценти от юли

Енергийният министър: Парното и топлата вода може да поскъпнат с десетки проценти от юли

Причината е поскъпването на газа, каза Александър Николов

Това е особено забележимо в България, където цената на синьото гориво за населението се е повишила повече от два пъти, според изчисленията на цитираните руски експерти.

Голямо е и покачването в Гърция, където ръстът е 96%, а също и в Молдова, където цената на газа нарасна с почти 85%.

Както отбелязва Life.ru, една от причините за подобни скокове, според анализатори, е ​​температурния фактор.

А междувременно, цената на газа през последната година в шест държави се е понижила. Това е най-забележимо в Словакия, където цените са паднали с 11,8%, в Чехия - с 5% и в Беларус - с 2%.

От друга страна, най-скъпият газ се оказа че купуват в Швеция - преизчислен в рубли, той струва 137 рубли за куб. метър, пише НСН. В Дания, Холандия и Испания плащат над 80 рубли за куб. м газ. 

Вчера в свой анализ френският вестник Le Monde изрази становище, че Норвегия, Холандия, Алжир и други износители на газ не биха могли за дълго време да задоволят повишеното търсене на синьо гориво в Европа, а те могат да се разглеждат само като "резервни" доставчици.

Най-големите вносители и износители на втечнен природен газ

Най-големите вносители и износители на втечнен природен газ

Глобалният внос достигна 372,3 милиона тона