Министърът на енергетиката Александър Николов допусна, че парното и топлата вода могат да поскъпнат с няколко десетки процента от юли.

По време на вчерашното заседание на парламентарната Комисия по енергетика, на което министърът отговаря на актуални въпроси на депутатите, той посочи, че предстои както да бъде взето окончателно решение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), така и да се обмислят начини за подпомагане на домакинствата.

"Топлофикационните дружества са с различен модел на работа и съответно различен ефект ще има (цената на газа) върху крайната цена, тъй като ефективността на управлението и начина на работа на самите технологични решения са различни. Когато природният газ е поскъпнал няколко пъти, колкото и тежко да звучи, повишение от няколко десетки процента не е нещо неочаквано. Със сигурност ще се търсят решения, които да компенсират потребителите и със сигурност това ще бъде коментирано на ниво Министерски съвет и вицепремиер и премиер", посочи министър Николов.

Енергийният министър: При заместващи доставки газът ще поскъпне поне с 40%

Енергийният министър: При заместващи доставки газът ще поскъпне поне с 40%

Всяка една агресивна и тежка трансформация е свързана с определена цена, смята Александър Николов

Той допълни, че "за радост текущият отоплителен сезон премина. Престоят няколко месец, през които по ред причини разходите са доста по-ниски. Остават само повишения на цените за топла вода и то на конкретни места, които са свързани директно с топлофикационни дружества. Когато, стигнем до следващия отоплителен сезон, съобразно цените и какви са разходите, ще търсим варианти за компенсации".

Пълните доставки на природен газ от Азербайджан в обем от 1 млрд. кубични метра годишно ще започнат да се изпълняват от 1 юли, каза министърът на енергетиката пред депутатите от парламентарната комисията.

Няма да има забавяне на строителството на интерконектора Гърция - България от гледна точка на физическо изпълнение на трасето, каза още енергийният министър. "А от гледна точка на последващи тестове, регулации, съответните решения, се работи активно с Европейската комисия и с регулаторните органи на двете държави за това газовата връзка да бъде въведена в експлоатация възможно най-бързо", допълни Николов.

Красимир Дачев: Няма как газът от САЩ да е по-евтин от руския

Красимир Дачев: Няма как газът от САЩ да е по-евтин от руския

Със скъпите енергоносители бизнесът се "обезкървява", смята бизнесменът