Бизнесът иска да има възможност да работи с по-евтини суровини, вкл. природен газ и слабо го интересува откъде точно идва газът. Това стана ясно от думите на бизнесмена Красимир Дачев в интервю в предаването "Здравей, България" на Нова телевизия.

"Старите хора са казали: "Преди да развалиш един кладенец, изкопай нов". Но не трябва да спираш тази тръбичка. Мен ме интересува да имам евтин газ. Много е смешно, когато политици започнат да правят бизнес. Те започват да го моделират и политизират. Това е недопустимо никъде по света", коментира Дачев, който е зам.-председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Що се отнася до обявения внос на втечнен газ от САЩ през юли, според Дачев, не е възможно цената му за потребителите у нас да бъде по-ниска от тази на руския тръбен газ, особено като се имат предвид транспортните и други разходи.

По думите на Дачев, Министерството на енергетиката е в "клещи" между Министерството на финансите и Народното събрание. "Така че те не са в състояние повече да финансират със субсидиите. През май ще бъде за последно", подчерта Дачев.

Дачев коментира, че със скъпите енергоносители бизнесът се "обезкървява" и става неконкурентноспособен на международните пазари. "Голямата бедност вече е дошла, икономиката е обезкървена. Когато обезкостиш нея - следват хората", каза още бизнесменът.

Енергийни експерти пък коментираха днес, че едва ли е възможно на държавно ниво в САЩ да се договарят цени на втечнения газ, тъй като това зависи от частните компании, извършващи доставките с танкери.

Планът на ЕС за отказ от руския газ може да струва $214 милиарда повече от планираното

Планът на ЕС за отказ от руския газ може да струва $214 милиарда повече от планираното

Стратегията на Европейската комисия REPowerEU има за цел да намали вноса на руски газ на континента