Централната банка на Турция проучва необходимостта от въвеждане на банкноти с номинал от 500 и 1000 турски лири, съобщи управителят на банката Фатих Карахан, цитиран от турски медии.

Карахан каза това във връзка с голяма дискусия по темата в последно време. Той уточнява, че съответните финансови звена извършват технически дейности по въпроса.

"Дали има нужда от банкнота с по-висок номинал, ще бъде определено в резултат на технически анализи. Нашите звена работят по този въпрос, проучванията ни продължават", каза гуверньорът на турската Централна банка. По думите му, "когато се вземе решение, то ще бъде споделено с обществеността".

Понастоящем най-голямата банкнота в Турция е тази от 200 лири, която е около 6,2 долара по сегашния курс на Централната банка. Когато тази банкнота беше пусната в обращение през януари 2009 г., пазарният й курс беше 131 долара.

Турските медии и преди са писали за планове на турските власти да въведат по-едри банкноти, на фона на обезценяването на турската национална валута и високата инфлация. Досега обаче, решение за въвеждане на банкноти с по-висок номинал няма.

Определиха "линията на бедност" понастоящем в Турция - по-висока е от нашата

Определиха "линията на бедност" понастоящем в Турция - по-висока е от нашата

Проучването е направено на базата на необходимото за четиричленно семейство