"Линията на бедност" в Турция съм месец май се изчислява на 61 789 турски лири (около 1770 евро) за четиричленно семейство, съобщиха турски медии, позовавайки се на данни от турския работнически синдикат Тюрк-Иш.

В същото време, разходите за храна на четиричленно семейство, които профсъюзът определя като "линия на глада", са изчислени на 18 969 турски лири (543 евро). Проучването е направено на базата на условията за живот в столицата Анкара.

Според изследването за месец май, всяко четиричленно семейство трябва да направи разходи в размер на 18 969 турски лири, за да има здравословна, балансирана и адекватна храна. Общият размер на разходите за храна и други задължителни месечни разходи за облекло, жилище (наем, електричество, вода, гориво), транспорт, образование, здравеопазване и други подобни нужди, т. нар. "линия на бедността", се е увеличил до 61 789 турски лири.

За сравнение, у нас "линията на бедност" за 2024 г. беше определена от правителството в края на миналата година на 526 лева на човек, т.е. 2104 лв. за 4-членно семейство (1053 евро). Което означава, че в Турция "линията на безност" е с около 70% по-висока от нашата, макар че общо взено цените на стоките от ежедневието не са по-високи от нашите.

Турция и Румъния възнамеряват да увеличат взаимната си търговия с 50%

Две наши съседни държави възнамеряват да увеличат взаимната си търговия с 50%

Така стокооборотът между двете страни може да достигне 15 млрд. долара годишно

Увеличението на минималния размер на разходите, които четиричленно семейство, живеещо в Анкара, трябва да направи за храна, е със 7% в сравнение с предходния месец, показват още данните от изследването, публикувани от сайта Хаберлер.

Минималната работна заплата в Турция бе повишена на 17 002 турски лири от началото на 2024 г., което съответства на около 487 евро към днешна дата. Това беше увеличение с 49% в сравнение с размера й от юли 2023 г., а спрямо началото на миналата година, минималната заплата в Турция се е удвоила.

В Албания повишават заплатите в държавния сектор - и стават с над 20% по-ниски от средната у нас

В Албания повишават заплатите в държавния сектор - и стават с над 20% по-ниски от средната у нас

Пенсиите в страната обаче продължават да са доста ниски