От юни влиза в сила ново увеличение на заплатите за държавната администрация в Албания, като средната заплата в публичния сектор ще достигне 900 евро. Това съобщи албанският премиер Еди Рама, цитиран от албанската агенция АТА.

Рама каза това по време на представянето вчера в столицата Тирана на Плана за мотивиране на публичната администрация, който е част от националната стратегическа цел за интегриране на Албания в ЕС до 2030 г.

За сравнение, пo пpeдвapитeлни дaнни, ĸъм мapт тaзи гoдинa cpeднaтa бpyтнa зaплaтa зa Бългapия e 2300 лeвa (1150 евро). Това означава, че средната заплата у нас е с около 22% по-висока от тази на държавните служители в Албания.

По думите на албанския премиер, предстои решаване и на въпроса с най-ниските пенсии, тъй като има значителен брой пенсионери, които вземат пенсия под 150 евро. Той подчерта, че това е едно от най-трудните предизвикателства пред правителството, но и че международни експерти от Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка препоръчват на страната "да се погрижи за пенсиите".

Относно промените за администрацията Рама допълни, че в рамките на петгодишен период се предвижда обновяване на административната база и инфраструктурата, с която страната разполага.

Shell иска да инвестира €7 милиарда в Албания

Shell иска да инвестира €7 милиарда в Албания

Гигантът проявява силен интерес към откритото голямо находище на нефт и газ в страната

Държавният министър за публичната администрация и антикорупцията Адеа Пирдени на свой ред допълни, че пакетът за мотивиране на администрацията включва, наред с увеличението на заплатите, гъвкаво работно време, оценяване на представянето на служителите, както и редица мерки в подкрепа на доброто изпълнение на служебните им задължения и отношението към тях.

Пирдени уточни, че увеличението на заплатите в публичния сектор ще обхваща служители на ниво специалист, служители на органите на местното самоуправление, военни, както и полицейски служители и работещите в образователната сфера. Публичният сектор, посочи тя, вече се е превърнал в атрактивен работодател.

Албания съживява заводи за производство на оръжие от комунистическата епоха

Албания съживява заводи за производство на оръжие от комунистическата епоха

Отфаряне на военни фабрики на фона на нарастващото геополитическо напрежение