Албанското правителство има за цел да съживи своите неработещи заводи за производство на оръжия от времето на комунистическата епоха. За целта страната ще си партнира с чуждестранни инвеститори чрез публично-частни предприятия, заяви министърът на отбраната Нико Пелеши, цитиран от SeeNews.

"Правителството ни вече беше домакин на няколко посещения на чуждестранни компании в механичния производствен комплекс в Поликан и двата завода за производство на отбранително оборудване близо до градовете Елбасан и Грамш, но наскоро видя необходимостта от по-структуриран подход за постигане на целта", коментира Пелеши във видео, публикувано във Facebook.

Военният бизнес на България процъфтява: "Арсенал" ударно се автоматизира

Военният бизнес на България процъфтява: "Арсенал" ударно се автоматизира

Инвестициите в ново оборудване и нови производствени мощности във военния завод надхвърлят 200 млн. лева

"Миналата година решихме да подходим към съживяването на индустрията по по-професионален начин, като извършихме повторна оценка в сътрудничество с агенцията за обществени поръчки на НАТО - NSPA, така че да имаме по-добра представа за това, което имаме, за неговата стойност и за стойността на инвестицията, необходима за възобновяване на производството", допълни министърът.

Снимка 657510

Източник: iStock

Пелеши подчерта важността на отварянето на неработещите военни заводи на фона на нарастващото геополитическо напрежение, което избухна чрез раззлични военни конфликти през последните години.

Докато производственият комплекс в Поликан е напълно нефункциониращ, двете производствени фабрики в Елбасан и Грамш днес функционират, но само като съоръжения за демилитаризация на оръжия.

Трите съоръжения са построени през 1962 г. за снабдяване на въоръжените сили на държавата с боеприпаси, оръдия, авиационни бомби и минохвъргачни снаряди.

С преструктурирането на албанските военни сили след падането на комунистическия режим през 1990 г. търсенето на продукцията на заводите спадна драстично, което доведе и до естествения край на производството.

"Дунарит": Търгуваме боеприпаси с държави от всички континенти, но не и с българската

"Дунарит": Търгуваме боеприпаси с държави от всички континенти, но не и с българската

Българската отбранителна промишленост през последните две години произвежда толкова боеприпаси, колкото останалите европейски страни заедно