Money.bg започва поредица "Бизнес атлас", посветена на бизнеса в различните български региони. Ще ви разкажем за успешни и иновативни компании, които са избрали да се развиват там, където връзката им с корените е най-силна. България не е само един или два града - всички го знаем, но е добре да си го припомняме.

От Акционерно дружество "Принц Борис" до "Дунарит" - 120 години история са сериозна проверка и доказателство за жизненост, защото малката (а може би не чак толкова малка за началото на миналия век) барутна фабрика днес е структуроопределящо предприятие не само на местната русенска, но и на националната икономика. 

Нестабилността в света се отразява обикновено добре на производителите на оръжия и боеприпаси. "Дунарит" не прави изключение.

"Към днешна дата "Дунарит" е добре натоварен, съответно финансовите резултати са много добри. Годината, в която навършихме 120 години - 2023-а, е най-добрата година в историята на предприятието", коментира пред money.bg Петър Петров, изпълнителен директор на "Дунарит" АД. 

От 2005 г. - датата на приватизацията на "Дунарит", до ден днешен финансовите резултати на дружеството винаги са били положителни. За 10 години (към 2019 г.) дружеството успява да вдигне продажбите си с 10 пъти.

Снимка 660259

Източник: Дунарит

"Ние сме най-добрият производител в Европа", категоричен е шефът на "Дунарит", коментирайки сектора: "Нашите партньори бяха силно втрещени, когато разбраха, че българската отбранителна промишленост през последните две години произвежда толкова боеприпаси, колкото всички останали европейски страни взети заедно".

Според него другите европейски държави не са конкурентоспособни в този сектор.

"Ние оцеляваме от много дълго време и оцеляхме малко на брой фирми - 5 са производителите на боеприпаси в България, които оцеляха от една империя - "държава в държавата" - Държавно стопанско обединение "Металхим".

„Дунарит“ – Русе влиза в списъка на стратегическите обекти   

„Дунарит“ – Русе влиза в списъка на стратегическите обекти  

В списъка се създава нов сектор „Икономика“  

Българско държавно стопанско обединение от времето на социализма "Металхим" носеше 10% от БВП на страната във валута по онова време, в него са работили около 150 хил. души. Българските производители и търговци с военна и машиностроителна продукция към днешна дата са "Арсенал", ВМЗ, "Аркус", "ЕМКО" и "Дунарит", като последните две са в съсобственост.

"Всички тези фирми сме минали през огън и вода, стояли сме по 5-6 месеца без заплата. Продавали сме старо желязо, за да платим заплати. Бяхме останали 400 души, разпродадохме всичките си филиали, взеха ни почивната база в Кранево", спомня си Петър Петров.

И докато в резултат на пандемията и войната в Украйна веригите на доставките бяха "взривени", днес вече те постепенно се възстановяват.

"Имаме амбициозни проекти в групата - да повишим независимостта си", споделя Петър Петров.

Снимка 660256

Източник: Дунарит

Клиентите на "Дунарит"

Парадокс е, че клиенти на "Дунарит" са министерствата на отбраната на държави от всички континенти, но не и България. Продукция на дружеството е практически 100% за експорт.

Българска компания иска да купи оръжейния завод "Дунарит"

Българска компания иска да купи оръжейния завод "Дунарит"

Вече е подала документи

"Имаше интересна ситуация в края на 2022 година. Нормалните министерства на отбраната, когато обновяват складовите си запаси използват фирми като нашата, докато е все още ясно, че след две години запасите ще трябва да се обновяват, не след като вече са негодни. Министерствата дават тези продукти в замяна на нови. На 9-декември 2022 г. българският парламент гласува решение за оказване на помощ на Украйна, измежду всички точки имаше една, в която се задължава МС да обнови запасите си от боеприпаси, включително и чрез замяна за нови. Между двете четения обаче се появи уточнението "произведени в публични държавни предприятия", разказа Петър Петров и посочи, че такова предприятие е единствено ВМЗ.

Освен специализирани продукти "Дунарит" произвежда и продукция за граждански цели.

"Мечтата ми е поне 15% не са свързани с т.нар. специални изделия - в момента делът им е между 5 и 10%", казва Петър Петров и допълва, че с младите хора в ръководството се надява това да се случи по-бързо.

Взривните вещества освен за боеприпаси се ползват и в добивната промишленост. "Дунарит" произвежда изделия за добив на руди, въглища и метали.

Снимка 660255

Източник: Дунарит

"Най-големият ни клиент е Orica Австралия - това е фирма, която държи около 35% от световния пазар на минни и инфраструктурни решения. А ние сме нейният основен доставчик, поне за Източна Европа", посочи шефът на "Дунарит". Дружеството доставя на Orica специално обработени експлозиви за цивилни цели - те се използват за взривове по кариери и при проправяне на пътища.

Военният бизнес на България процъфтява: "Арсенал" ударно се автоматизира

Военният бизнес на България процъфтява: "Арсенал" ударно се автоматизира

Инвестициите в ново оборудване и нови производствени мощности във военния завод надхвърлят 200 млн. лева

Дружеството разполага и с гамапортативна техника за ремонт на ЖП състави.

"Периодично правим контакти с НКЖИ. Оказа се, че има някакъв интерес от тяхна страна. Но се оказа, че няма юридическа форма, по която ние да сключим някакъв договор за взаимодействие", каза още Петър Петров. 

"Всичко модерно в нашия бранш е създадено по време и след втората световна война. Сега в очакване на третата световна се появиха безпилотните летателни апарати".

Планове за инвестиции

Инвестиционните намерения на дружеството за 2024 г. възлизаха на 15 милиона лева. Те бяха свързани с програма за подкрепа на отбранителната индустрия (ASAP).

"За съжаление не успяхме да се класираме. И останаха около 5 милиона лева по европейски програми - половината от тях са за фотоволтаична централа за собствена употреба и система за съхранение на енергията, а другата половина е по програмата за кръгова икономика за машини и съоръжения".

За "Дунарит"

"Дунарит" - АД е съвременно предприятие, специализирано в областта на машиностроенето и производството на боеприпаси и друга военна продукция.

Дружеството е основано през 1903 година като фабрика за барут. През 1947 година е национализирано и наименувано "Държавна фабрика Дунарит".

От 2005 година предприятието функционира като частно акционерно дружество.

Дружеството разполага с оборудване за снарядяване на боеприпаси - голямокалибрени авиационни, артилерийски, инженерни, взривателни устройства и метателни заряди за тях. Във фирмата са разработени и внедрени технологични процеси за работа с взривни вещества - шнековане, пресоване, леене.

Усвоено е и производството на термобарични и димни смеси.

Дружеството притежава и уникална инсталация за термично обезвреждане на капсул възпламенители, капсул детонатори, взриватели, патрони и артилерийски боеприпаси, калибър до 30 мм. Максималния еднократен капацитет на съоръжението е 0,5 кг тротилов еквивалент. В инсталацията се извършва обезвреждане на елементи, съдържащи взривни вещества, по най-надежден и безопасен начин. Производителността на съоръжението е 1 500 кг боеприпаси за 8 часа. До момента инсталацията е без аналог в България и Югоизточна Европа.

Снимка 660254

Източник: Дунарит

Шефът на "Арсенал": Обезпечени сме дългосрочно с договори и пазари, търсим още 2000 служители

Шефът на "Арсенал": Обезпечени сме дългосрочно с договори и пазари, търсим още 2000 служители

Във военния завод работят над 8500 души със средни заплати от 2000 лева