Когато става дума за индустрия - за заводи и завоювани позиции на международните пазари, през последните години по навик поглеждаме към Южна България. Затова и изглежда почти нелогично, че предприятието, което стана "Инвеститор на годината" и има модерно производство и присъствие на международния пазар, се намира... на Североизток. "Алкомет" днес е един от "моторите" на Шумен и е сред компаниите, които искат да върнат региона на полагащото му се място.

Не можем да говорим за алуминиевия завод без да говорим за Фикрет Индже. Всъщност, смисленият разговор за "Алкомет" няма как да е без участието на неговия собственик. След повече от 30 години и инвестирани десетки милиони евро у нас, говоря с него в навечерието на нова голяма промяна за предприятието - с нов цех и производствени линии, в които ще се вложат 130 млн. лева през следващите 3 години.

Българският алуминиев производител "Алкомет" планира инвестиции за над 130 милиона лева до 3 години

Най-големият български производител на алуминиеви продукти ще инвестира над 130 милиона лева до 3 години

През 2022 година компанията реализира инвестиция в размер на 27,2 милиона лева и създаде 75 нови работни места

Среща ни организиран от правителството форум за образованието и пазара на труда в Североизточна България. Комбинацията от всички тези неща не е случайна - Индже е категоричен: бъдещето не е само в по-добрите машини, но и в по-подготвените и мотивирани работници, които ги управляват. И това не е просто бъдещето на "Алкомет", а бъдещето на България, ако иска да се развива като достоен член на ЕС.

От "Алумина" до "Алкомет"

Фикрет Индже за първи път стъпва в Шумен преди 32 години, но интересът му към инвестиции в региона идва с приватизацията към края на 90-те. Те започват с "Шуменско пиво", което по-късно е продадено на Carlsberg. Още по това време бизнесменът, който е инженер металург по образование и има успешна кариера в Турция, започва да следи местния завод "Алумина".

След като го купува, започва превръщането в това, което днес познаваме: "Когато придобихме "Алкомет", нямаше експорт - продукцията беше само за вътрешния пазар. Финансовото състояние не беше много добро. Вярвах, че България има голям шанс за развитие в бъдещето и затова инвестирахме много в компанията - над 180 млн. евро през тези години. Сега "Алкомет" е един от добрите европейски играчи, позната компания в Европа. Опитваме се да навлезем и на американския пазар".

Инвеститорът на годината у нас е "Алкомет"

Ето кой е "Инвеститор на годината"

Награди получиха някои от най-големите компании у нас

Защо всички искат на masa

Подобно на много други предприемачи у нас, и Фикрет Индже вижда като основен проблем липсата на квалифицирана работна ръка. В наши дни сякаш всеки иска да е в офиса зад бюро: "Хората харесват "маса" (masa) - на турски се казва така. Трябват ни обаче инженери, трябва да произвеждаме нещо".

За разлика от други, той вижда вина и на бизнеса за сегашната ситуация: "Ако им дадем добри възможности и добри условия, младите инженери ще дойдат". Именно затова и за него е нормално работещите да търсят адекватно заплащане и в чужбина: "Не ги виня, това е тяхно право - те продават труда си. Аз продавам своята продукция - ако някой ми дава по-добри пари за нея, ще му я продам!".

Каква средна работна заплата може да очаквате в различните области на страната?

Каква средна работна заплата може да очаквате в различните области на страната?

Изненадващата позицията на Пловдив

Индже в ролята си на председател на Българо-турската търговско-индустриална камара е имал разногласия с фирми от южната ни съседка именно заради заплатите: "Преди много години, когато те идваха тук, те ме питаха "Колко плащаш на работниците си? 800 лири? Мога ли да им плащам 500?". Мислеха си, че е добре да инвестират в България, защото трудът е много евтин - това не е начинът. Много хора заминаха в Европа и не мога да ги виня, бих направил същото на тяхно място".

Пътят напред

"Това, което трябва да правим, е да инвестираме в много модерно оборудване, което да подобри производителността, но и да плащаме добри заплати на работниците - там, където преди са трябвали петима, сега са нужни двама. Така продукцията ще е много по-добра, качеството ще е много по-високо", обяснява Фикрет Индже.

Той е категоричен, че иновациите и инвестициите в образование са единственото възможно бъдеще генерално за България, "ако тя иска да бъде един добър член на Европейския съюз".

Работодателите имат достъп до 1 млрд. лева за финансиране на заетост и обучения

Работодателите имат достъп до 1 млрд. лева за финансиране на заетост и обучения

Дългосрочното решение за бизнеса е да развива кадрите си, смята икономическият министър

А за тези, които разчитат просто да преместят у нас мръсни и немодернизирани производства - очакването му е те постепенно "да изчезнат".

Портата към Европа

Днес 94% от продукцията на "Алкомет" отива за износ в Европа и САЩ, около 5% остава за вътрешния пазар и едва около процент се изнася в Турция, посочва Индже. И допълва: "Работим с български компании. Работим с българска банка. Нашите работници са българи. Ние сме изцяло българска компания. Имам турско гражданство, но също така имам и българско гражданство".

Шоково повишение на основната лихва в Турция

Шоково повишение на основната лихва в Турция

Това е най-високото ниво на основната лихва от 2019 година насам

Макар "Алкомет" да няма голям бизнес в Турция, призивът му към компаниите от неговата родина е да инвестират у нас: "Турция се нуждае от България, защото България е портата към износа за Европа. Турция трябва да гледа към Европа, а не към арабските страни".