Работиш в предприятие у нас и се оказваш на борсата - според стажа си получаваш в продължение на определен период сума, да кажем 800 лева. Твоят колега, обаче, при сходен стаж с твоя, се разписва срещу двойна сума. Разликата - за няколко седмици той е заминал да работи в ЕС, върнал се е и след това се е записал в бюрото по труда.

Схемата става възможна заради европейски регламенти и текстове в Кодекса за социално осигуряване, които касаят паричното обезщетение при безработица и (поне в общия случай) не е незаконна. Тя изглежда много добре за отделно взетия работник, но всъщност ощетява цялата социална система и много фирми особено извън големите градове се оплакват, че заради т.нар "европейска борса" губят ценен персонал.

Кои са районите с най-висока безработица у нас и какво е заплащането в тях

Кои са районите с най-висока безработица у нас и какво е заплащането в тях

Според данните на Евростат и НСИ

Един от многото случаи

"Мебел Стил" е компания с 28-годишна история. Производителят на матраци и мека мебел има 3 завода - в Търговище, Макариополско и Попово с общо около 700 служители и изнася продукция за 27 държави на 5 континента. Сега, обаче, се налага да намалят обема на производството - трудно задържат работниците заради "европейската борса".

Прокуристът Татяна Титкова обяснява пред Money.bg как работи схемата: "Българският работник с достатъчно стаж си подава молбата, напуска и дори не изчаква да си изработи предизвестието. Отива в големите европейски държави (понякога дори не излиза от България, а отива документално), бере грозде 10 дни, връща се, регистрира се в бюрото по труда и, в зависимост от стажа, който има, получава от порядъка на около 1700 лева на месец".

Ръст на заплатите и повече социални придобивки за редица служители в България

Ръст на заплатите и повече социални придобивки за редица служители в България

Кой е най-печелившият сектор у нас?

Собственикът на "Мебел Стил" инж. Илко Илиев допълва, че само неговото предприятие е загубило по този начин "стотици" работници: "Тук има друг проблем - ние сме загубили работника, но освен това той "заразява" други. Тук се намесват комисионери, които организират цялата верига на каналджийство под по-официална форма и това е работещ бизнес".

Ефектът от схемата

Какво се случва с работниците след краткия гурбет? Според Титкова те започват да работят "на черно", като междувременно продължават да си получават обезщетенията - а тези пари излизат от българския бюджет. След 3 години те могат да приложат отново "европейската борса".

Инж. Илиев знае за подобни случаи и на други места, например в Смолянско и Кърджалийско. Така българска шивашка фирма със сключени договори за производство на ишлеме и общо 60 работници само за ден загубила 20 от тях, "директно закарани в Холандия организирано, като всеки плаща комисионна, за да отиде и да гo върнат след една седмица".

В кои сектори у нас имаше най-много фалити през 2022 година

В кои сектори у нас имаше най-много фалити през 2022 година

Очакванията на експертите са вълната от несъстоятелности да продължи и през 2024 година

Това може да е смъртоносен удар за дадения бизнес.

Какво ще направи властта

По думите на инж. Илиев "европейската борса" съществува от много години, но до момента не е имало реакция нито от няколко поредни правителства, нито от синдикатите.

Пред Money.bg министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова се съгласява, че тези практики не са в интерес на националните приоритети за стабилна и справедлива пенсионна система и финансово устойчиво обществено осигуряване.

Нейното ведомство вече има идея за пресичане на схемата: "Когато се завърнат от чужбина българските граждани, ние задължително да им предложим месторабота и, ако откажат, да не получават паричните средства, които в момента получават. (...) Смятаме, че ако имаме проактивна позиция от страна на бюрото по труда и оферираме работно място на гражданите, това е добра възможност да се възползват от тази оферта. Ако не го направят, очевидно имат друга мотивация".

Снимка 631781

Източник: МТСП

Тя подчертава, че става въпрос за "работно предложение" и тепърва ще се търсят мненията на работодатели и синдикати и ще се изготви анализ, който да покаже колко масова е "европейската борса у нас" и какви могат да бъдат мерките срещу нея с оглед на българското и европейското законодателство.

"Нашият подход ще бъде първо да установим какъв е мащабът му и второ - да сондираме мнения с нашите социални партньори, за да инициираме набор от мерки. Съответно, ще информираме и международните ни партньори. Най-важното е да се спре тази порочна практика", обобщава министърът.

Очакването ѝ е до няколко месеца решението да бъде факт. А "европейската борса" междувременно си продължава. Законно.